Kamerleden bezoeken stembureaus

Kamerleden van de commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven hebben op donderdagavond 6 juni drie stembureaus in het land bezocht. Zij waren na het sluiten van de bureaus aanwezig bij het tellen van de stemmen die de kiezers die dag uitbrachten voor het Europees Parlement. Op vrijdagochtend 7 juni waren de commissieleden in dezelfde gemeenten voor de centrale stemopneming.

Op de voorgrond een man achter een tafel die formulieren voor zich heeft, daarachter staan twee mannen die uitleg krijgen van een andere man.
Commissievoorzitter Ulysse Ellian (in blauw pak) en commissiegriffier Youri Kling krijgen uitleg in het stembureau van het Rijksmuseum voor Oudheden in de gemeente Leiden.

Het doel van deze werkbezoeken is om te zien hoe het telproces in verschillende gemeenten verloopt en wordt uitgevoerd. Zo krijgen commissieleden een goed beeld van de uitvoering en al het werk van vrijwilligers en ambtenaren. In het verslag van de commissie over deze Europese Parlementsverkiezingen kan worden verwezen naar de werkbezoeken en de eventuele bevindingen. 

Stembiljetten

In Alphen aan den Rijn wordt tijdens deze verkiezingen geëxperimenteerd met een kleiner stembiljet, in Leiden en Den Haag is het normale stembiljet in gebruik. De commissieleden konden met eigen ogen het verschil zien tussen de stembiljetten en de telling ervan. 
 

Commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven

Na de verkiezingen voor de Tweede Kamer en de Nederlandse leden van het Europees Parlement onderzoekt de commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven of de stemmingen rechtmatig hebben plaatsgevonden en of er zich omstandigheden hebben voorgedaan die aanleiding kunnen geven om te twijfelen aan de juistheid van de door het Centraal Stembureau vastgestelde verkiezingsuitslag. De commissie controleert de processen-verbaal van alle circa 10.000 stembureaus.

Stembureau in Kamer

Zoals gebruikelijk was het op verkiezingsdag voor inwoners van Den Haag mogelijk om in het gebouw van de Tweede Kamer te stemmen. In de permanente tentoonstelling over het werk van de Tweede Kamer, te bezichtigen in de hal van het gebouw, is momenteel een deel ingeruimd voor de Europese verkiezingen. Daar is onder andere een kopie van het Verdrag van Maastricht te zien en onderstaande infographic, die duidelijk maakt wat er na de verkiezingen met uw stem gebeurt. 

Klik op de afbeelding voor een groter formaat van de infographic.

Invloed uitoefenen

De Tweede Kamer maakt steeds meer gebruik van de mogelijkheden om invloed uit te oefenen op Europese wet- en regelgeving. Leden van het kabinet vergaderen regelmatig met hun collega’s uit de andere landen van de EU. 

Standpunt innemen

De Tweede Kamer bepaalt welke speelruimte de Nederlandse ministers en staatssecretarissen hebben in deze overleggen. De Kamer wil vooraf weten welk standpunt het kabinet gaat innemen. De minister, staatssecretaris of minister-president stuurt daarover eerst een brief en komt vervolgens naar de Kamer om te overleggen. Meestal gebeurt dat met de Kamercommissie die gespecialiseerd is in het onderwerp, soms komt de voltallige Kamer bijeen. 

Bezoek de Tweede Kamer

Bekijk de regels voor een bezoek aan de Tweede Kamer