Kamerleden bezoeken klimaattop Parijs

Tien Tweede Kamerleden bezoeken van dinsdag 8 tot en met vrijdag 11 december de klimaattop in Parijs. De top in Parijs (30 november tot en met 11 december) is de eenentwintigste jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties. Het doel van de internationale conferentie is dat de deelnemers uit 196 landen een nieuw klimaatakkoord bereiken. Dat moet in 2020 ingaan, wanneer het huidige verdrag (het Kyotoprotocol) afloopt.

Op de klimaatconferentie bezoeken de Kamerleden het Nederlandse paviljoen, waar bewindspersonen, ambtenaren en klimaatdeskundigen te vinden zijn. Ook nemen zij een kijkje in een volledig CO2-neutraal gebouw in Parijs, dat gemaakt is van klimaatvriendelijk materiaal. Maar het bezoek draait vooral om informatievergaring over de manier waarop op internationaal niveau afspraken worden gemaakt over het beperken van de uitstoot (mitigatie) en over maatregelen voor aanpassing aan klimaatverandering (adaptatie). De Kamerleden bezoeken de top op een moment dat de onderhandelingen een heel spannend stadium hebben bereikt: komt er een akkoord met bindende afspraken?

Impressie

commissie i en m in parijs
Op donderdag 10 december brachten Kamerleden een bezoek aan La Halle Pajol, een oud gebouwencomplex van de Franse spoorwegen, dat lange tijd leeg stond en nu op ecologische wijze heringericht is, met groene ruimten en publieke instellingen.

Delegatieleider Marianne Thieme geeft de volgende impressie van het bezoek van de Kamerleden aan de klimaatconferentie in Parijs.

"Na een warme ontvangst in het Nederlandse delegatiekantoor trekken we er dinsdag 8 december op uit om bij verschillende paviljoens langs te gaan. Daar laten landen zien hoe zij klimaatverandering te lijf gaan. Verschillenden van ons wonen die middag een side-event bij over het tegengaan van ontbossing en duurzame landbouw. Het is goed om te zien dat de focus gericht is op concrete klimaatmaatregelen. Dat zien we ook woensdag 9 december als we in de zogeheten ‘Climate Generations Areas’ langs tal van stands van ngo's lopen. Onderweg trekken de bomen die wind opvangen en daarmee energie opwekken, veel aandacht van de conferentiegangers."

"Tijdens de klimaatconferentie krijgen we iedere dag een briefing van staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu over de laatste stand van zaken in de onderhandelingen. De staatssecretaris vervult een belangrijke rol in één van de vier ministeriële onderhandelingsgroepen die sinds zondag 6 december het werk van de ambtelijke onderhandelaars hebben overgenomen. Namens de EU onderhandelt zij namelijk in de werkgroep die zich over klimaatfinanciering buigt. Dinsdagmiddag 8 december vertelde ze ons dat de onderhandelingen constructief verlopen, maar dat ministers over een groot aantal punten nog een knoop moeten doorhakken. Een spannend nieuw moment in de onderhandelingen."

De volgende Kamerleden zijn bij het werkbezoek:

Marianne Thieme (delegatieleider, Partij voor de Dieren) 

Remco Dijkstra (VVD)

Jan Vos (PvdA)

Yasemin Cegerek (PvdA)

Lutz Jacobi (PvdA)

Agnes Mulder (CDA)

Stientje Van Veldhoven (D66)

Carla Dik-Faber (ChristenUnie)

Liesbeth Van Tongeren (GroenLinks)

Eric Smaling (SP)