Kamer neemt afscheid van Diederik Samsom

"Als íets jou typeert, dan is het dat je een vechter bent." Dat zei Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib bij het afscheid van Diederik Samsom. De fractievoorzitter van de PvdA heeft besloten om op te stappen als Tweede Kamerlid, nadat hij in de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA verloor van Lodewijk Asscher.

Voorzitter Arib bedankte Samsom voor zijn gedrevenheid en betrokkenheid als Kamerlid. "Jij bent het type dat pertinent weigert te accepteren dat een dag slechts 24 uur telt. Jouw gedrevenheid maakte dat je oplossingen kon vinden voor ingewikkelde politieke problemen", aldus Arib.

Kamerleden zitten in de plenaire zaal bij afscheid Diederik Samsom
Diederik Samsom (rechtsvoor) luistert bij zijn afscheid naar de speech van de Voorzitter

Bijna veertien jaar Kamerlid

Samsom was bijna veertien jaar lang Kamerlid voor de PvdA-fractie. In die periode hield hij zich bezig met onderwerpen als milieu en duurzaamheid en asiel en migratie. In maart 2012 werd Samsom fractievoorzitter en politiek leider van de PvdA. Na de verkiezingen van september 2012 stapten de VVD en de PvdA samen in het kabinet-Rutte II. Samsom bleef in de Kamer om leiding te geven aan de PvdA-fractie.

De PvdA organiseerde een interne verkiezing voor het lijsttrekkerschap voor de komende Kamerverkiezingen. Samsom legde het daarbij af tegen Lodewijk Asscher. Daarop besloot Samsom de Kamer per direct te verlaten.

Opvolger

Emre Ünver is de opvolger van Samsom als PvdA-Kamerlid. Hij is momenteel PvdA-gemeenteraadslid in Amsterdam. Ünver wordt op woensdagmiddag 14 december beëdigd als Kamerlid. Attje Kuiken neemt tot aan de verkiezingen het fractievoorzitterschap van de PvdA over.