Kamer benoemt twee informateurs
De Tweede Kamer heeft Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol aangewezen als informateurs. Dit gebeurde na het formatiedebat op 20 maart. De informateurs wordt gevraagd om de mogelijkheid te onderzoeken van een programkabinet op basis van een akkoord op hoofdlijnen tussen de fracties van PVV, VVD, NSC en BBB. Deze volgende stap in het formatieproces wordt binnen uiterlijk acht weken afgerond.
De opdracht voor de twee informateurs komt voort uit een motie van het Kamerlid Geert Wilders (PVV). De Tweede Kamer heeft deze motie vandaag aangenomen na stemmingen.
Opdracht
De formele opdracht ontvingen Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol uit handen van Kamervoorzitter Martin Bosma. Dat gebeurde op woensdag 20 maart om 17.00 uur in de Schrijfkamer van de Tweede Kamer.
Twee informateurs
Elbert Dijkgraaf is econoom en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dijkgraaf was lid van de Tweede Kamer van 17 juni 2010 tot en met 10 april 2018 voor de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). Richard van Zwol is staatsraad bij de afdeling advisering van de Raad van State en is oud-topambtenaar.
Oud-informateur Kim Putters
Kim Putters was de afgelopen weken actief als informateur. In die fase deed hij het voorstel tot een programkabinet dat steunt op een hoofdlijnenakkoord. De formateur en de voorzitters van de vier fracties (PVV, VVD, NSC en BBB) streven naar een goede, evenwichtige mix van bewindspersonen van binnen en van buiten de politiek die in zijn geheel recht doet aan de verkiezingsuitslag, waarbij de politiek leiders van de vier fracties leden van de Tweede Kamer blijven.
Lees meer en kijk terug
- Bekijk de opdracht van informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.
- Kijk het plenaire debat over het eindverslag van informateur Putters van 20 maart terug via Debat Direct.
- Lees meer over het verloop van de kabinetsformatie.
- Lees meer over de aanbieding van het eindverslag van informateur Putters op 14 maart.
Wat doet een informateur?
De informateur wordt aangewezen door de Tweede Kamer, dat gebeurt per stemming. De Tweede Kamer geeft de informateur een bepaalde opdracht mee. Het is de taak van de informateur een specifieke coalitie te onderzoeken en de onderhandelingen tussen fracties aan de formatietafel te begeleiden. De Kamer kan gedurende het proces om te komen tot een nieuw kabinet, meerdere informateurs benoemen. De informateur begeleidt de onderhandelingen tussen de betrokken fracties.