Interparlementair Koninkrijksoverleg in Den Haag
Het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) vond plaats van vrijdag 7 juni tot en met maandag 10 juni in Den Haag. Onderwerpen als armoede, ondermijning en het Nationaal Slavernijmuseum stonden op de agenda tijdens deze halfjaarlijkse bijeenkomst van de delegaties van de Staten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
De gesprekken vonden plaats onder leiding van de fungerend voorzitter van de commissie voor Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer, Kamerlid Wieke Paulusma (D66). Op de agenda stonden de volgende onderwerpen: armoedebestrijding, onderwijs, bestrijding grensoverschrijdende criminaliteit en ondermijning, veiligheid en leefbaarheid in wijken, het democratisch tekort, het slavernijverleden en de beschikbaarheid en toegang tot EU-fondsen.
Programma
Op vrijdag 7 juni was de openingsbijeenkomst. Ook bracht het IPKO die dag een werkbezoek aan Amsterdam-Noord. Het interparlementair overleg eindigde maandag 10 juni met de vaststelling en ondertekening afsprakenlijst en een gezamenlijke persconferentie. Gedurende het jaar wordt de uitvoering van de gemaakte afspraken door de delegatieleiders van de vier landen gemonitord. De vergaderingen vonden plaats in het gebouw van de Eerste Kamer.
Interparlementair overleg
Het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) is de overlegstructuur van de parlementen van de landen van het Koninkrijk. Dit overleg vindt in beginsel tweemaal per jaar plaats. In januari in één van de Caribische landen van het Koninkrijk, in juni in Den Haag.
Instrument
Het IPKO is bedoeld als instrument voor directe communicatie en persoonlijke ontmoetingen tussen de leden van de parlementen in het Koninkrijk der Nederlanden. Tijdens dit overleg wisselen delegaties informatie en standpunten uit en is er ruimte voor persoonlijk overleg over tal van onderwerpen die de landen aangaan.
Geschiedenis IPKO
Het eerste overleg dateert al uit 1970 met als partners Nederland, de Nederlandse Antillen en Suriname. Na 1975, het jaar waarin Suriname onafhankelijk werd, vonden de ontmoetingen tussen Nederland en de Nederlandse Antillen plaats. In 1986, het jaar waarop Aruba de Status Aparte kreeg, is het aantal partners weer op drie gekomen. Sinds de ontmanteling van de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010 bestaat het IPKO uit de parlementen van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland.
Lees meer en kijk terug
- Lees meer over het programma van het IPKO in Den Haag.
- Bekijk een overzicht van de officiële parlementaire publicaties over de bijeenkomsten van het IPKO en bekijk een overzicht van officiële publicaties verwant aan het IPKO.
- Lees meer over de commissie voor Koninkrijkrelaties en bekijk de actuele agenda.
- Kijk de openbare delen van de conferentie terug.
- Kijk de persconferentie terug.
- Bekijk de afsprakenlijst.