Hierover debatteert de Tweede Kamer deze week

In de vergaderweek van 24 tot en met 26 februari 2015 vergadert de Tweede Kamer onder meer over de Europese Top, het schooladvies en jeugdrecht. De Tweede Kamer debatteert niet alleen in de grote zaal, maar ook in de kleinere commissiezalen.

Commissievergaderingen

Economische missies, de brandweer, paspoortfraude en criminele jeugdgroepen: het is maar een greep uit de vergaderingen waar deze week commissieoverleggen over zijn. De meeste vergaderingen van de Tweede Kamer zijn namelijk niet in de grote plenaire zaal, maar in de kleinere commissiezalen. Kamerleden van verschillende partijen zitten in een commissie bij elkaar om te spreken over een onderwerp van hun commissie, bijvoorbeeld onderwijs, gezondheidszorg, landbouw of het buitenland. Zo'n debat heet in de Tweede Kamer een algemeen overleg.

Overzicht van alle commissievergaderingen

Een overzicht met alle commissievergaderingen in de week van maandag 23 tot donderdag 26 februari vindt u hier.

Plenaire vergaderingen

Dinsdag 24 februari

In de plenaire zaal staat dinsdag 24 februari onder meer het debat naar aanleiding van de Europese Top van 12 en 13 februari op het programma. Op deze top hebben Europese staatshoofden en regeringsleiders gesproken over de aanpak van terrorisme, de financiële situatie in Griekenland en de strijd in Oekraïne.

UPDATE: De Tweede Kamer wil eerst een brief over de afspraken met Griekenland en de reactie daarop van de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie. Het debat zal donderdag plaatsvinden.

Woensdag 25 februari

Op woensdag 25 februari gaat het in de plenaire zaal over het schooladvies. Middelbare scholen zijn vanaf dit jaar verplicht om het schooladvies van de basisschool te volgen. Dat advies zou moeten bepalen welke kinderen op welke middelbare school terechtkomen. Maar volgens de Onderwijsinspectie omzeilen middelbare scholen dit advies en houden ze vast aan de Cito-toets als basis voor het schooladvies.

Ook de informatieverstrekking over pensioenen en de mogelijkheid om terroristen het Nederlanderschap te ontnemen komen woensdag aan bod in de plenaire zaal.

Donderdag 26 februari

De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) komt donderdag 26 februari aan bod in de plenaire zaal. Deze raad adviseert de overheid over de manier waarop jongeren gestraft moeten worden. Ook is de raad een rechter in strafzaken waarbij jongeren betrokken zijn. Deze adviserende en de rechtsprekende functie moeten duidelijker gescheiden worden, staat in het wetsvoorstel waarover de Kamerleden spreken. Ook moeten de belangen van slachtoffers en nabestaanden en de veiligheid van de samenleving meer meegewogen worden in de beslissingen van de RSJ. Ook wordt het mogelijk om tegen uitspraken van de RSJ in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

Verder gaat het donderdag in de plenaire vergadering over de aanpak van schijnconstructies die in de tuinbouw, de bouw en de vervoerwereld veel voorkomen. Daarbij krijgen Poolse of andere Oost-Europese werknemers regelmatig onder het minimumloon betaald. Een gevolg hiervan is dat de duurdere Nederlanders niet meer in aanmerking komen om het werk te doen.

Overzicht van alle plenaire vergaderingen

Een overzicht met alle vergaderingen in de plenaire zaal van dinsdag 24 tot donderdag 26 februari vindt u hier.

Live volgen

Via de agenda van een debat is het mogelijk om de vergaderingen live te volgen, in video en audio. Ook via deze pagina met livestreams kunt u live meekijken.