Herdenking slachtoffers voormalig Nederlands-Indië

Kamervoorzitter Martin Bosma heeft op donderdag 15 augustus de jaarlijkse herdenking bijgewoond bij het Indisch Monument in Den Haag. Hier werden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië herdacht. Een dag eerder was de jaarlijkse herdenking in de hal van de Tweede Kamer, waar Bosma een toespraak hield.

De eerste rij van genodigden op stoelen tegen een achtergrond van bomen en water. Zij luisteren naar een van de sprekers bij het Indisch Monument.
Kamervoorzitter Martin Bosma op de eerste rij genodigden tijdens de herdenking, tussen onder anderen premier Dick Schoof, Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en de Indonesische ambassadeur.

Bij zowel de nationale herdenking op 15 augustus als de herdenking in het Kamergebouw op 14 augustus legde Bosma samen met Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn een krans namens de Staten-Generaal. Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan, hetgeen het einde betekende van de Tweede Wereldoorlog voor Zuidoost-Azië en het Koninkrijk der Nederlanden.


 

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn (links) en Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma staan voor een krans in de Statenpassage. Op de achtergrond Nanette van Beukering (secretaris Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945) bij de Nederlandse vlag.
Foto: ANP.

Indische plaquette

Ieder jaar op 14 augustus organiseert de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 een korte, besloten herdenking in aanwezigheid van de Voorzitters van beide Kamers, Kamerleden en vertegenwoordigers van betrokken organisaties bij de Indische plaquette in het gebouw van de Tweede Kamer. Dit eremonument ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië werd op 15 augustus 1985 onthuld. De plaquette staat nu in de hal van de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer aan de Bezuidenhoutseweg. Wanneer de renovatie van het Binnenhof is afgerond, keert de plaquette terug naar de vertrouwde plek. 


Sprekers op 14 augustus

Thom de Graaf, voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945, sprak als eerste tijdens de herdenking op 14 augustus. Kamervoorzitter Bosma en Patricia Tjiook-Liem, voorzitter van de stichting Chinese Indonesian Heritage Center, volgden daarna.


Lees en kijk terug