Herdenking slachtoffers voormalig Nederlands-Indië

Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft op dinsdag 15 augustus de jaarlijkse herdenking bijgewoond bij het Indisch Monument in Den Haag. Hier werden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië herdacht. Een dag eerder was de jaarlijkse herdenking in de hal van de Tweede Kamer, waar Bergkamp een toespraak hield.

demissionair minister-president Mark Rutte, Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp voor het Indisch Monument.

Bij zowel de nationale herdenking op 15 augustus als de herdenking in het Kamergebouw op 14 augustus legde Bergkamp samen met Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn een krans namens de Staten-Generaal. Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan, hetgeen het einde betekende van de Tweede Wereldoorlog voor Zuidoost-Azië en het Koninkrijk der Nederlanden.

 

 

Op de voorgrond een krans, daarachter een rij personen die staand stilte in acht nemen.

Indische plaquette

Ieder jaar op 14 augustus organiseert de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 een korte besloten herdenking in aanwezigheid van de Voorzitters van beide Kamers, Kamerleden en vertegenwoordigers van betrokken organisaties bij de Indische plaquette in het gebouw van de Tweede Kamer. Dit eremonument ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië, werd op 15 augustus 1985 onthuld. De plaquette staat nu in de hal van de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer aan de Bezuidenhoutseweg. Wanneer de renovatie van het Binnenhof is afgerond, keert de plaquette terug naar de vertrouwde plek. 

Sprekers op 14 augustus

Thom de Graaf, voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945, sprak als eerste tijdens de herdenking op 14 augustus. Kamervoorzitter Bergkamp en Ronald Poetiray, die sprak namens de Indische en Molukse gemeenschap, volgden daarna. 

Familie Nijholt

Bergkamp vertelde onder meer het verhaal van de onlangs overleden acteur, zanger en danser Willem Nijholt. Als kind groeide hij op in de verschrikkelijke wereld van het Jappenkamp. “De broers, het zusje, moeder en vader overleven de Japanse bezetting, maar de wonden die deze gebeurtenissen nalaten, zijn blijvend. Nijholts moeder is aan het einde van de oorlog zo ernstig verzwakt, dat ze later nooit meer echt gezond zal worden. Zijn vader komt als een gebroken man uit de koloniale oorlog terug, direct na zijn gedwongen werk aan de Birma-spoorlijn. Het gezin, herenigd in Nederland, komt nooit meer in harmonie.”

Lees en kijk terug