Herdenking Kristallnacht

In de Portugese Synagoge in Amsterdam vond op dinsdag 9 november om 16.30 uur de Nationale Kristallnachtherdenking plaats. Kamervoorzitter Vera Bergkamp was aanwezig namens de Tweede Kamer en hield een toespraak.

Kristallnacht

In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden in nazi-Duitsland 1.500 synagogen vernield, 400 joden vermoord en 30.000 joodse mannen naar concentratiekampen gedeporteerd. De nacht ging de geschiedenisboeken in als de Kristallnacht. Het wordt ook wel de nacht van het gebroken glas genoemd, een term die verwijst naar de vele gesneuvelde ruiten van Joodse huizen, synagogen en winkels. Brandweerlieden en politieagenten kregen van de Duitse staat de opdracht niet in te grijpen. De Kristallnacht wordt gezien als voorbode van de Tweede Wereldoorlog.

Toespraak

Tijdens de herdenking op dinsdag 9 november hield Kamervoorzitter Vera Bergkamp een toespraak. Daarin sprak zij onder andere over wat er geleerd kan worden van de Kristallnacht en de opkomst van het naziregime. “Hitler verspreidde een boodschap van haat tegen de ander en van wantrouwen tegenover de democratie. Hoe voorkomen we dat mensen zich opnieuw mee laten slepen in zo’n haatdragende boodschap? Die vraag houdt mij bezig."

"Ik zie de laatste tijd steeds vaker dat mensen op hoge toon, voortdurend naar elkáár wijzen. Zonder samen verder te komen. In een democratie heb je elkaar nodig. Moet je het samen doen, hoe verschillend we ook zijn.”

Bergkamp sloot haar toespraak af met de volgende woorden: “We moeten discriminatie en antisemitisme, in welke vorm dan ook, bestrijden. Door de dialoog aan te gaan. Dat is wat de geschiedenis van ons vraagt. Een grote verantwoordelijkheid, ook voor de politiek. Altijd blijven zoeken naar eenheid in verscheidenheid, de hartslag van onze democratie. Dat is onze voortdurende opdracht.”

 

Sprekers

Tijdens de herdenking van de Kristallnacht spraken ook Ronny Naftaniel, voorzitter van het Centraal Joods Overleg, en Tamar Efrati, voorzitter van de CIDI-jongerenorganisatie CIJO. Journalist Margalith Kleijwegt interviewde daarnaast Micha Gelber. Hij overleefde als kind het bombardement op Rotterdam en de gevangenschap in concentratiekampen Westerbork en Bergen-Belsen.