Herdenking gevallenen en slachtoffers voormalig Nederlands-Indië

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp legde op zaterdag 14 augustus samen met Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn een krans bij de Indische plaquette op het Binnenhof. Op zondag 15 augustus woonden de Tweede en Eerste Kamervoorzitters de herdenking bij voor de gevallenen en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië bij het Indisch Monument in Den Haag.

Herdenking bij de Indische plaquette op 14 augustus

De Kamervoorzitters legden op 14 augustus een krans bij de Indische plaquette in de hal bij ingang Binnenhof 1a van het Tweede Kamergebouw, waar een eremonument staat. De bronzen Indische plaquette werd op 15 augustus 1985 onthuld, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Zuidoost-Azië en het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks, op 14 augustus, organiseert de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 een korte besloten herdenking bij de plaquette in aanwezigheid van de Voorzitters van beide Kamers, Kamerleden en vertegenwoordigers van betrokken organisaties. Net als vorig jaar zal de herdenking vanwege de coronapandemie kleinschalig zijn. De herdenking was via een livestream te volgen.

Programma

De herdenking bij de Indische plaquette begon met een toespraak van Thom de Graaf, de voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Aansluitend sprak Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Zij vertelde het verhaal van Edu Harms, die - na hun dood -  het spoor van zijn opa, oma en moeder volgt naar Thailand en Birma. En van schrijver Jan Brokken, die in zijn boek "De Tuinen van Buitenzorg" schrijft over het Indische verleden van zijn familie. "Het zijn deze verhalen, hoe beladen, persoonlijk en klein ook, die verteld moeten blijven worden. Omdat ze het mogelijk maken te rouwen en te verwerken. En ook omdat ze het mogelijk maken te luisteren en te verbinden", aldus de Voorzitter. De herdenking sloot af met een speech van Henry Timisela, directeur van het Moluks Historisch Museum.. Hij vertelde het oorlogsverhaal van zijn oma.

 

Herdenking bij Indisch Monument op 15 augustus

Op zondag 15 augustus woonden de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer de jaarlijkse herdenking bij het Indisch Monument bij. Gezamenlijk legden zij een krans namens de Staten-Generaal. Ook minister-president Mark Rutte was bij de herdenking aanwezig. Er waren verschillende toespraken, zoals van de 96-jarige Loek Middel. Hij maakte de oorlog mee vanuit het toenmalige Nederlands-Indië en kwam gedurende die periode in Batavia in de gevangenis terecht.

De herdenking bij het Indisch Monument had dit jaar, 76 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, een sober karakter vanwege de coronamaatregelen. Net zoals vorig jaar konden er slechts een beperkt aantal toeschouwers bij zijn. De Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 stimuleert initiatieven om dit jaar samen thuis te herdenken.