Geschenken aan Kamervoorzitters tentoongesteld

Het pad langs de Hofvijver in Den Haag is opgesierd door drie grote, kleurrijke vitrines die voorbijgangers een bijzondere inkijk geven in de collectie relatiegeschenken van de Tweede Kamer. De expositie ‘With Kind Regards’ presenteert vlakbij het Binnenhof een bonte verzameling cadeaus die door de jaren heen aan de Kamervoorzitters zijn geschonken.

Geel verlichte glazen container staat tussen de bomen langs de Hofvijver.
Foto Eddy Wenting/The Hague & Partners.

Van een vergulde kelk uit Armenië, met de hand gegraveerde glazen uit Japan tot een drankenboot-miniatuur uit Thailand: er zijn bijna zestig objecten te zien. 

'Met vriendelijke groeten'

De cadeaus zijn geschonken door bijvoorbeeld buitenlandse staatshoofden, ambassadeurs en buitenlandse parlementsvoorzitters. Zo werd het oudste cadeau uit de expositie in 1972 aan voorzitter Frans-Jozef van Thiel gegeven; een rijk gedecoreerd schildje uit Indonesië met een inscriptie die refereert aan een bezoek van een Nederlandse delegatie.

Behalve uit Indonesië zijn er geschenken uit Rusland, Griekenland, Koeweit, Chili en Togo, in totaal bijna dertig  landen. De geschenken variëren van traditionele, ambachtelijke objecten tot moderne symbolische stukken, en vertegenwoordigen de diplomatieke banden tussen Nederland en de rest van de wereld.

Culturele waarde

“Het zijn geen echte kunstvoorwerpen, maar objecten die tot de verbeelding spreken”, zegt Hasna Bajraktarevic, beheerder van de relatiegeschenken en de kunstcollectie van de Tweede Kamer. “Ze zijn niet zozeer van grote economische waarde, maar hebben juist een grote culturele of ambachtelijke waarde.”

Ontdekkingstocht 

Normaal gesproken ligt het grootste deel van de objecten opgeslagen in de kelder van het tijdelijke Tweede Kamergebouw aan de Bezuidenhoutseweg. “Helaas kunnen we niet alles tentoonstellen, en is maar een klein deel te zien in het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer”. Bajraktarevic greep de expositie dan ook aan om toch een mooi inkijkje te geven in het geschenkenarchief. Ook kwam ze veel meer te weten over de objecten. “Het werd voor ons een ontdekkingstocht naar bijzondere, ambachtelijke technieken. Zo leek een kleurrijke vaas uit China gemaakt te zijn van porselein, maar het is gesoldeerd metaal.” 

Bijzonder inkijkje

De tentoonstelling is onderdeel van BinnenhofBuiten, een initiatief van The Hague & Partners,dat het publiek tijdens de renovatie van het Binnenhof een blik gunt op de schatten van het politieke centrum in het Museumkwartier Den Haag. 

Informatiecentrum Binnenhof Renovatie

De buitenexpositie With Kind Regards, mede samengesteld door Mary Hessing (curator voor BinnenhofBuiten) opent in het weekend van 12 en 13 oktober en is te zien tot en met zondag 3 november. Naast de drie grote, glazen vitrines langs de Hofvijver is er een vierde, oranje vitrine. Die bevindt zich in het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie op Plaats 22 (gratis entree).