Geen openbare hoorzittingen tijdens volgende kabinetsformaties

De Tweede Kamer heeft op 21 januari uitgesproken om tijdens volgende kabinetsformaties geen hoorzittingen voorafgaande aan de benoeming van bewindspersonen meer te organiseren. Deze openbare hoorzittingen organiseerde de Kamer tijdens de formatie van het kabinet-Schoof in 2024 voor het eerst.

Achter een lange tafel in halve cirkel opstelling zitten links de drie kandidaat-bewindspersonen, daarnaast de commissievoorzitter en de -griffier, rechts in beeld en het dichtstbij de commissieleden van opzij gezien.

Tijdens de afgelopen kabinetsformatie presenteerden kandidaat-bewindspersonen van het nieuwe kabinet zich in openbare commissiebijeenkomsten. Het initiatief voor deze openbare hoorzittingen kwam voort uit een motie van Joost Sneller (D66). 

Kamerdebat over voortzetting

Op donderdag 16 januari 2025 debatteerde de Tweede Kamer met Kamervoorzitter Bosma over de vraag of er ook bij het aantreden van een volgend kabinet hoorzittingen moeten worden gehouden met kandidaat-bewindslieden. Als Voorzitter van de Tweede Kamer is Bosma ook voorzitter van de commissie voor de Werkwijze, die een brief over het onderwerp aan de gehele Kamer heeft gestuurd. 

Geen meerderheid

Kamerlid Diederik van Dijk (SGP) diende een motie in, waarin hij de Tweede Kamer vroeg zich uit te spreken om de hoorzittingen niet langer te organiseren. Dit omdat er onder meer geen staatsrechtelijke grond voor is en de Kamer geen goed- of afkeuring kan geven aan kandidaten. De grondwettelijke bevoegdheid van het benoemen van ministers en staatssecretarissen ligt namelijk bij de Koning. Een meerderheid van de Kamer stemde met de motie in, waardoor de hoorzittingen bij een volgende kabinetsformatie komen te vervallen.

Over de hoorzittingen

De hoorzittingen boden Kamerleden tijdens de formatie van het Kabinet-Schoof de gelegenheid om de kandidaat-bewindspersoon te bevragen op onder andere geschiktheid en motivatie. Ook stelde de hoorzitting de kandidaat-bewindspersonen in de gelegenheid zaken publiekelijk toe te lichten en persoonlijke accenten te leggen.