Finale debatspel Derde Kamer op vrijdag 7 november

Drie basisschoolklassen namen het vrijdag 7 november tegen elkaar op in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. Ze deden mee aan de finale van het debatspel van de Derde Kamer, het interactieve lespakket voor jongeren. De kinderen debatteerden onder leiding van de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol.

Derde Kamer finaledebat 2014
Alle deelnemers aan het finaledebat 2014 van de Derde Kamer

Groep 8a van de Rotterdamse Schoolvereniging, groep 8 van de Janlighthartschool / DePrangelaar uit Woudenberg en groep 7/8 van de School met de Bijbel uit Streefkerk gingen met elkaar in debat. Zij werden daarbij ondersteund door de Tweede Kamerleden Ockje Tellegen (VVD), Michiel van Nispen (SP), Roelof Bisschop (SGP) en Eerste Kamerlid Nico Koffeman (PvdD).

De kinderen debatteerden over drie stellingen:

  • 'Kinderen zijn verplicht twee uur per week aan vrijwilligerswerk te besteden' (blauwe fractie)
  • 'Zwarte Piet moet zwart blijven' (groene fractie)
  • 'Zelf vuurwerk afsteken wordt verboden' (roze fractie)

Kijk het debat terug

Op YouTube kun je het hele finaledebat terugkijken.

Derde Kamer

Negen jaar geleden lanceerden de Eerste Kamer en Tweede Kamer gezamenlijk het interactieve lespakket voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool: de Derde Kamer der Staten-Generaal . Met als motto: debatteer zelf en leer hoe de parlementaire democratie werkt. Het lesprogramma bestaat uit een leskoffer met al het benodigde materiaal voor een debatspel in de klas en een ondersteunende website www.derdekamer.nl.

Voor een impressie van eerdere finaledebatten: bekijk hier het videoverslag van 2013.