Europa op tafel in Maastricht

Welke kant zou de Europese Unie op moeten? Is er meer samenwerking nodig, of juist een andere vorm of efficiëntere manier van samenwerken? Aan welke beleidsterreinen zou de EU prioriteit moeten geven? Op maandag 11 december 2017 gingen Nederlandse Kamerleden hierover in gesprek met experts en vertegenwoordigers van Europese instanties, onder wie eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. Kijk het rondetafelgesprek terug via deze website.

Panorama algemene politieke beschouwingen

Laden
00:00
00:00

25 jaar na Verdrag van Maastricht

De vaste commissie voor Europese Zaken organiseerde in samenwerking met de provincie Limburg op 11 december 2017 een openbaar rondetafelgesprek over het Witboek over de toekomst van Europa. Het gesprek was in het Gouvernement van Maastricht, waar 25 jaar geleden het Verdrag van Maastricht werd getekend.

Programma

Het rondetafelgesprek is voorbereid door de rapporteurs Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP) en werd voorgezeten door de commissievoorzitter Malik Azmani (VVD). Na een inleiding door Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, volgden vier gespreksronden:

  1. De financieel-economische dimensie van de Europese Unie
  2. De politiek-culturele dimensie van de Europese Unie
  3. De democratische legitimiteit van de Europese Unie (in het Engels)
  4. De toekomst van Europa in Europees perspectief (in het Engels)

Bekijk alle gespreksronden terug:

Panorama algemene politieke beschouwingen

Laden
00:00
00:00

Deelnemende Kamerleden

De volgende Kamerleden namen deel aan dit rondetafelgesprek:Anne Mulder (VVD), Malik Azmani (VVD), Pieter Omtzigt (CDA), Renske Leijten (SP), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Achraf Bouali (D66) Petra Stienen (D66, Eerste Kamer) en André Postema (PvdA, Eerste Kamer).

Het gouvernement in Maastricht

Het Maastrichtse Gouvernement. Het provinciehuis van Limburg. Hier werd in 1992 het Verdrag van Maastricht ondertekend. Met de ondertekening van het Verdrag werd de  Europese munt geïntroduceerd en kreeg het Europees Parlement wetgevende macht.
Het Maastrichtse Gouvernement. Het provinciehuis van Limburg. Hier werd in 1992 het Verdrag van Maastricht ondertekend. Met de ondertekening van het Verdrag werd de Europese munt geïntroduceerd en kreeg het Europees Parlement wetgevende macht.