Eerste en Tweede Kamer spreken met Ban Ki-moon

De Eerste en Tweede Kamer ontvingen woensdag 20 april secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties (VN). Hij had eerst in de Stadhouderskamer een kort gesprek met de twee Kamervoorzitters. Daarna volgde een bijeenkomst met leden van de commissies voor Buitenlandse Zaken van beide Kamers.

Overleg over Mali en de Verenigde Naties

Na een gesprek met Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib had Ban Ki-moon een bijeenkomst met Kamerleden van de commissies voor Buitenlandse Zaken van beide Kamers. Gespreksonderwerpen waren onder meer de rol van de Verenigde Naties in vredesoperaties. Bijvoorbeeld de VN-missie in Mali, waaraan Nederland deelneemt. Verder ging het gesprek over de hervorming van de VN-Veiligheidsraad en de betrokkenheid van de Verenigde Naties bij diplomatieke inspanningen om conflicten in landen als Syrië en Libië te beëindigen.

Internationaal Strafhof

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon is dinsdag 19 en woensdag 20 april 2016 in Nederland. Hij is onder andere aanwezig bij de opening van het nieuwe complex van het Internationaal Strafhof en neemt deel aan de viering van het 70-jarig bestaan van het Internationaal Gerechtshof. De secretaris-generaal wordt onder meer ontvangen door minister-president Rutte en heeft ontmoetingen met minister Koenders van Buitenlandse Zaken en minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.