Een burgerinitiatief en een petitie op dinsdag 27 januari
De redactie van Spuiten en Slikken en de werkgroep “Stop het Zwanendriften" zijn op dinsdag 27 januari 2015 naar de Tweede Kamer gekomen om hun standpunt aan de Tweede Kamerleden duidelijk te maken.
Burgerinitiatief BNN: één pil te veel maakt geen crimineel
“Eén pil te veel maakt geen crimineel”. Met die slogan kwam de redactie van het televisieprogramma Spuiten en Slikken op 27 januari 2015 naar de Kamer. De redactie en de ondertekenaars willen met hun burgerinitiatief aandacht vragen voor de straf die je krijgt als je gepakt wordt met een kleine hoeveelheid drugs op zak, ook als die alleen voor eigen gebruik bedoeld is. Een strafblad is bijvoorbeeld de straf die je hoogstwaarschijnlijk krijgt als je op een festival gepakt wordt met een pil op zak. Dit betekent dat je verklaring omtrent gedrag (vog) in gevaar komt. En zo’n verklaring is onmisbaar als je bijvoorbeeld in het onderwijs of bij de overheid wilt werken. Op woensdag 29 juni 2016 debatteert de Tweede Kamer over het burgerinitiatief van Spuiten en Slikken, dat inmiddels door ruim 41.000 mensen is ondertekend.
UPDATE donderdag 26 maart 2015: burgerinitiatief op plenaire agenda
Op donderdag 26 maart 2015 is het verslag van de commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven als hamerstuk behandeld in de plenaire vergadering. De conclusie van de commissie is dat het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer kan worden geplaatst. Lees het verslag over de behandeling van dit burgerinitiatief.
Burgerinitiatief
Lees meer over het burgerinitiatief als middel om je standpunt op de politieke kaart te zetten.
'Laat zwanen vliegen'
De werkgroep “Stop het Zwanendriften” had op dinsdag 27 januari 2015 een petitie voor de commissie voor Economische Zaken. De werkgroep wil dat er een eind komt aan de techniek van het ‘leewieken’. Hierbij wordt de zwanenvleugel dusdanig bewerkt dat de zwaan zijn vliegvermogen verliest.
Petities
Burgers en organisaties kunnen een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt meestal in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Meer informatie over het aanbieden van petities in de Tweede Kamer.