Drie petities op dinsdag 22 maart

De Tweede Kamer neemt op dinsdag 22 maart 2016 drie petities in ontvangst. Die gaan over het EU-Handvest van de Grondrechten, de plek van vluchtelingen in de Nederlandse maatschappij en de onderdrukking van Oromo's, de grootste etnische groep in Ethiopië.

EU-grondrechten

13.30-14.00 uur

Nationale rechters en EU-rechters passen steeds vaker het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie toe. Omdat er vragen zijn over de reikwijdte van dit handvest en over de relatie met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, verscheen in januari 2016 de annotatiebundel ‘JHG EU-Handvest Selecties’. Daarin beschrijven experts een aantal rechterlijke uitspraken waarin het EU-Handvest aan de orde komt. De auteurs overhandigen het boek met een petitie aan de commissie voor Europese Zaken.

'Samen een samenleving'

13.45-14.00 uur

Vertegenwoordigers van vier middelbare scholen bieden de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de petitie ‘Samen op weg naar de samenleving van morgen’ aan. De scholen vragen daarmee aandacht voor de plek van vluchtelingen in de maatschappij. De petitie is het vervolg op een kerstproject van de scholen. Leerlingen spraken toen met vluchtelingen over de kernwaarden van de Nederlandse samenleving, hun dromen en ambities. Ze boden de Tweede Kamerleden Tanja Jadnanansing (PvdA) en Roelof Bisschop (SGP) daarna een manifest aan.

Schending mensenrechten in Oromia (Ethopië)

13.45-14.00 uur

De Oromo, de grootste etnische groep van Ethiopië, wordt door de Ethiopische regering onderdrukt. Dat schrijven vertegenwoordigers van de Oromogemeenschap in Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. Zij bieden de commissie voor Buitenlandse Zaken daarom een petitie aan over de schending van de mensenrechten in de Ethiopische regio Oromia, waar de meeste Oromo’s wonen. De petitieaanbieding is onderdeel van een vreedzame demonstratie in Den Haag.

Petities voor de Tweede Kamer

Petities worden meestal aangeboden in de Statenpassage van de Tweede Kamer

Burgers en organisaties kunnen een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt meestal in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Meer informatie over het aanbieden van petities in de Tweede Kamer vindt u elders op deze website.