Debatten over begrotingen

In de periode na Prinsjesdag behandelt de Tweede Kamer ieder jaar de begrotingen van alle ministeries afzonderlijk. Elke week passeren dan een of meerdere begrotingen de revue. Op woensdag 9 oktober staan onder andere de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de begroting van de Koning op de agenda. U kunt de plenaire debatten volgen via de livestream en de app Debat Direct.

Plenaire zaal leeg, vanachter de Kamerzetels gezien. In het plafond is een groot lichtarmatuur te zien.

De Kamerleden debatteren vanaf 11.30 uur over de begroting van het ministerie van BZK. De Kamer gaat in debat met minister Judith Uitermark (BZK) en de staatssecretarissen Szolt Szabo (Digitalisering en Koninkrijksrelaties) en Eddie van Marum (Herstel Groningen). Het debat over de begroting van de Koning, het ministerie van Algemene Zaken, het kabinet van de Koning en de commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten staat gepland vanaf 17.00 uur. Hiervoor komt minister-president Dick Schoof naar de Kamer.

Iedere begroting afzonderlijk

Na Prinsjesdag, de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) en de Algemene Financiële Beschouwingen behandelt de Tweede Kamer de afzonderlijke begrotingshoofdstukken per ministerie of fonds. In elk begrotingshoofdstuk staat hoeveel geld een ministerie krijgt en hoeveel het komend jaar gaat uitgeven. De Kamer begon deze week op dinsdag 8 oktober met het debat over de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit debat wordt voortgezet op donderdag 10 oktober, net als het debat over de begroting van BZK.

Vóór 1 januari

Elke begroting is een wetsvoorstel dat de Tweede Kamer kan goedkeuren, aanpassen of afkeuren. Vóór het einde van het jaar moet de Tweede Kamer klaar zijn met de debatten en de begroting hebben goedgekeurd. Zo kan die op 1 januari ingaan.

Volg live en lees meer

  • Volg het plenaire debat op woensdag 9 oktober vanaf 11.30 uur via de livestream en de app Debat Direct. Het debat wordt vanaf 17.00 uur live ondertiteld.
  • Lees meer over de stappen van de begroting, van het maken en presenteren van de begroting tot aan het terugkijken of de doelen bereikt zijn.
  • Bekijk onderstaande infographic over de 8 stappen van de begrotingscyclus (infographic op groot formaat
Begrotingscyclus uitgelegd aan de hand van een aantal pictogrammen, over bijvoorbeeld Prinsjesdag en Verantwoordingsdag.