Debat over verzamelen van inlichtingen door de politie

Het Team Openbare Orde Inlichtingen van de politie zou onwettig informatie verzamelen over burgers. De Tweede Kamer debatteert hierover op woensdag 24 januari. Aanleiding is een mediabericht van mei 2023. U kunt het debat vanaf 19.15 uur volgen via de livestream van de Tweede Kamer en de app Debat Direct.

Het dertigledendebat is op 16 mei 2023 aangevraagd door Kamerlid Stephan van Baarle (DENK) tijdens de regeling van werkzaamheden. Aanleiding vormde het bericht Inlichtingendienst van politie bespioneert illegaal onschuldige burgers van RTL Nieuws. Hierin staat dat de politie op een onwettige manier informatie verzamelt over onschuldige Nederlanders. Dit gebeurt al vele jaren en op grote schaal door een inlichtingendienst van de politie, die door geen enkele instantie wordt gecontroleerd, aldus de onderzoeksredactie van het medium. Demissionair minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) komt voor het debat naar de Kamer. 

Wat is een dertigledendebat?

Bij een dertigledendebat vraagt de Tweede Kamer een minister om uitleg over een belangrijke actuele kwestie. Er zijn dertig Kamerleden nodig om zo’n debat aan te vragen. Dit betekent niet dat er dertig leden aan deelnemen, wel dat minstens dertig van de 150 Tweede Kamerleden ermee instemmen dat het debat gevoerd wordt. 

Volg live en lees meer