Debat over uitkomsten klimaattop in Parijs
De uitkomsten van de klimaattop in Parijs kwamen donderdag 19 mei 2016 aan bod in een debat met staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu). Tijdens de eenentwintigste jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties, van 30 november tot en met 12 december 2015, sloten vertegenwoordigers van 195 landen een akkoord om klimaatverandering tegen te gaan.
Verslag
- Lees het geredigeerd woordelijk verslag van het debat.
- Lees het kort webverslag: 'Klimaatakkoord maakt extra maatregelen noodzakelijk'.
Temperatuurstijging tegengaan
In het debat op donderdag 19 mei 2016 gaven de fractiewoordvoerders hun visie op de uitkomsten van de klimaattop in Parijs. Op zaterdag 12 december 2015 kwamen de deelnemende landen maatregelen overeen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Het gaat dan met name over het terugdringen van de CO2-uitstoot.
De gemiddelde temperatuurstijging op de aarde moet hierdoor onder de 2 graden Celcius blijven. Want dat is volgens wetenschappers een kritische grens wat betreft klimaatverandering. In het akkoord is dan ook het streven vastgelegd om uit te komen op een stijging van maximaal 1,5 graad. Het klimaatakkoord van Parijs gaat in 2020 in. De afspraken sluiten aan op het Kyoto-protocol uit 1997.
Ook in de aanloop naar de klimaattop in Parijs debatteerde de Kamer met staatssecretaris Dijksma, over de Nederlandse inzet in de gesprekken. Tien Tweede Kamerleden gingen van dinsdag 8 tot en met vrijdag 11 december naar Parijs om zich op de hoogte te stellen van de onderhandelingen over een nieuw klimaatakkoord.