Debat over rol Rusland bij neerhalen van MH17
De Tweede Kamer debatteerde op donderdagmiddag 31 mei 2018 over de rol van Rusland bij het neerhalen van vlucht MH17 in 2014. Hiervoor kwamen minister Blok (Buitenlandse Zaken) en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) naar de Kamer. Het Joint Investigation Team (JIT), dat onderzoek doet naar de ramp, maakte donderdag 24 mei bekend dat bewezen is dat MH17 getroffen is door een Buk-raket van het Russische leger. Daarop stelde de Nederlandse regering Rusland op vrijdag 25 mei aansprakelijk voor het neerhalen van MH17.
Terugkijken en verslag
- Enkele uren na afloop is het debat terug te kijken via Debat Gemist.
- Lees het korte webverslag van het debat 'Steun voor aansprakelijk stellen Rusland inzake MH17'.
- Lees het geredigeerd woordelijk verslag van het debat.
Rusland aansprakelijk
Volgens het JIT was de raket waarmee MH17 is neergehaald afkomstig van de 53ste luchtafweerraketbrigade van het Russische leger, die gestationeerd is in Koersk. Daarop besloot Nederland, samen met Australië, om Rusland aansprakelijk te stellen voor het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne op 17 juli 2014. In het debat van donderdag 31 mei kregen de fracties in de Tweede Kamer de kans om zich uit te spreken over de aansprakelijkheid van Rusland in het MH17-dossier.
JIT
Het Joint Investigation Team (JIT), gevormd door Australië, België, Oekraïne, Maleisië en Nederland, doet onafhankelijk strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van MH17. Hierdoor kwamen alle 298 inzittenden van het passagiersvliegtuig, onder wie 196 Nederlanders, om het leven.
Eerder debat
De berechting van de verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 kwam op woensdag 6 september 2017 aan bod in een plenair debat in de Tweede Kamer, nadat de regering op woensdag 5 juli bekendmaakte dat de MH17-verdachten in Nederland berecht zullen worden.
- Kijk het debat terug via Debat Gemist
- Of lees het kort webverslag: Nederland verantwoordelijk voor vervolging MH17
Verdrag
Het Nederlandse Openbaar Ministerie zal op een geschikt moment beslissingen over vervolging nemen, zoals over het dagvaarden van verdachten. In een brief aan de Tweede Kamer schreef de regering op woensdag 5 juli 2017 dat Nederland en Oekraïne overeenstemming hadden bereikt over een speciaal verdrag over de overdracht van strafvervolging. Het verdrag werd op vrijdag 7 juli 2017 officieel getekend, maar de Tweede Kamer moet het nog wel goedkeuren.