Debat over rapport commissie-Oosting
De Tweede Kamer debatteert woensdag 16 december vanaf 14.00 uur met premier Rutte, minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) over het rapport van de commissie-Oosting.
Verslag
- Lees het woordelijk verslag van het debat over het rapport van de commissie-Oosting.
- Lees ook het kort webverslag 'Oppositie keurt kabinetsbeleid rond Teevendeal af'.
Hoorzitting
De commissie voor Veiligheid en Justitie hield dinsdag 15 december 2015 een hoorzitting over het rapport van de commissie-Oosting. Hierin gaf voorzitter Marten Oosting van de onderzoekscommissie toelichting op zijn kritische conclusies over de deal tussen justitie en drugsdealer Cees H., die in 2000 gesloten werd.
Deal
De commissie onderzocht de deal die toenmalig officier van justitie Fred Teeven in 2000 met Cees H. overeenkwam. De laatste ontving 4,7 miljoen gulden van de Staat. Eerder meldde toenmalig minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aan de Kamer dat het bedrag niet hoger dan 2 miljoen gulden zou zijn geweest. Het bekend worden van de exacte hoogte van het bedrag leidde op maandag 9 maart 2015 tot het aftreden van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie. Zij werden vervangen door minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff. In een debat op dinsdag 10 maart besloot de Kamer om onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de afspraken met Cees H. De commissie-Oosting presenteerde woensdag 9 december haar eindrapport.
- Lees de brief van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) met antwoorden op Kamervragen over het onderzoeksrapport-Oosting (dinsdag 15 december 2015).
- Bekijk het rapport van de commissie-Oosting over de deal met Cees H.
- Lees de reactie van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) op het rapport van de onderzoekscommissie.
Aftreden Kamervoorzitter
Na het verschijnen van het rapport van de commissie-Oosting bood Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg op donderdag 10 december 2015 aan om gehoord te worden door de commissie voor Veiligheid en Justitie. Maar twee dagen later besloot zij om af te treden als Kamervoorzitter. Daarna is besloten dat Van Miltenburg niet gehoord wordt tijdens de hoorzitting. Wel heeft zij de vragen van de commissie voor Veiligheid en Justitie vlak voor haar aftreden als Kamervoorzitter schriftelijk beantwoord.