Debat over palliatieve zorg en stervensbegeleiding

De zorg aan het einde van het leven staat centraal tijdens een debat van de Tweede Kamer op woensdag 16 oktober met de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Vicky Maeijer. De vergadering is vanaf 21.00 uur live te volgen via deze website en de app Debat Direct.

Verpleegkundige die de hand van een oudere patiënt vasthoudt.

In 2023 overleden in Nederland ongeveer 170.000 mensen. Bij ongeveer 120.000 mensen kwam dit overlijden niet onverwacht. Vroegtijdige signalering van de laatste levensfase en de inzet van palliatieve zorg dragen positief bij aan de kwaliteit van leven van deze mensen, zo blijkt uit onderzoek. 

Verankering

Het debat is op 12 maart 2024 aangevraagd door Wieke Paulusma (D66) tijdens de Regeling van werkzaamheden. Daarnaast heeft de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport verzocht om een brief over ‘verankering van de palliatieve fase in alle zorgwetten’. Bij de brief verzocht de Kamer ook mee te nemen in hoeverre ‘slechte palliatieve zorg een pushfactor kan zijn als het gaat om euthanasie’. 

Brief

In de brief die de toenmalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Conny Helder op 4 juni naar de Kamer stuurde, licht zij eerst toe hoe palliatieve zorg in de zorgwetten is vastgelegd. Vervolgens wordt nader ingegaan op de kwaliteit van de palliatieve zorg. Ook is er een passage over euthanasie.

Volg het live en lees meer