Debat over nieuwe regels voor fractievorming

Kamerleden die zich afsplitsen gaan formeel groepen heten, en worden ook zo behandeld. Groepen krijgen, als de Kamer instemt met dit voorstel, in het vervolg minder geld om hun ondersteuning te regelen dan fracties. Op woensdag 7 december 2016 debatteerde de Kamer over het voorstel.

Verslag en terugkijken

Rapport

Op woensdag 22 juni 2016 heeft Kamervoorzitter Khadija Arib namens het Presidium het rapport ‘Fractievorming in de Tweede Kamer’ (pdf) in ontvangst genomen. Het rapport is opgesteld in opdracht van het Presidium door een werkgroep onder voorzitterschap van Kamerlid Roelof Bisschop (SGP). Andere leden van de werkgroep waren Joost Taverne (VVD), Manon Fokke (PvdA), Ronald van Raak (SP), Martin Bosma (PVV), Fatma Koşer Kaya (D66), Henk Krol (50PLUS) en Klein (fractie Klein).

Geen nieuwe fracties na verkiezingen

Kern van het voorstel van de werkgroep is dat er na de verkiezingen geen nieuwe fracties kunnen ontstaan. Leden die zich afsplitsen gaan formeel groepen heten, en worden ook zo behandeld. Dit betekent in het voorstel van de werkgroep dat ze niet langer een beroep kunnen doen op de financiële voorzieningen die een fractie krijgt (zetelbedrag en fractievoorzitterstoelage); wat blijft is de individuele schadeloosstelling, het 'salaris' van een Kamerlid. Een ander voorstel van de werkgroep is om de spreektijden van groepen te halveren ten opzichte van fracties van dezelfde omvang.

Het Presidium is het eens met dit voorstel van de werkgroep, maar doet één aanpassing. Het Presidium vindt namelijk dat ook een afgesplitst Kamerlid in een groep in het vervolg nog recht heeft op een minimale ondersteuning, voor een medewerker in loonschaal 6 (Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren).

Debat

In het debat op woensdag 7 december bleek dat een meerderheid van de Tweede Kamer instemt met de nieuwe regels voor fractievorming. De vragen van de fractiewoordvoerders werden beantwoord door Kamervoorzitter Arib (namens het Presidium) en voorzitter Bisschop van de werkgroep Fractievorming.

Als de Kamer op dinsdag 13 december instemt met de voorstellen, zal dit leiden tot een aanpassing van het Reglement van Orde en de regeling Financiële ondersteuning fracties Tweede Kamer. De werkgroep tornt niet aan de grondwettelijke rechten van Kamerleden.