Debat over mishandeling van NS-personeel

Donderdag 28 januari debatteerde de Tweede Kamer over de veiligheid van het openbaar vervoer voor het personeel. Hiervoor kwam staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) naar de Kamer.

Ernstig fysiek geweld

Vorig jaar schreven de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en de minister van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Kamer over de geweldsincidenten in het openbaar vervoer. De directe aanleiding was de ernstige mishandeling van een NS-conductrice in de trein van Schiphol naar Hoofddorp. Daarbij liep het 44-jarige slachtoffer diverse breuken in haar gezicht op.

Het incident staat niet op zichzelf, schrijven de bewindspersonen. De hoeveelheid incidenten is in de jaren weliswaar ongeveer gelijk gebleven, maar het blijkt dat er vaker sprake is van ernstig fysiek geweld.

Maatregelen

Naar aanleiding van het geweldsincident zijn NS, ProRail en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bij elkaar gekomen. Ook de vakbonden en de ondernemingsraad van NS zijn betrokken bij de afspraken die vervolgens gemaakt zijn, als aanvulling op het bestaande veiligheidsbeleid. Ze hebben de volgende maatregelen aangekondigd:

  1. Extra ondersteuning op de trein op risicolijnen en risicomomenten
  2. Meer cameratoezicht op stations en in de treinen
  3. Pilot met het plaatsen van beeldschermen
  4. Versneld in gebruik nemen van de OV-chipkaart toegangspoortjes
  5. Intensivering van de samenwerking tussen NS en politie
  6. Stationsverbod versneld invoeren
  7. Lik op stuk bij overtredingen
  8. Inzet op hulpverlening en opvang overlastgevers

Teruglezen