Debat over kabinetsformatie en hoofdlijnenakkoord

De Tweede Kamer debatteert op woensdag 22 mei over het eindverslag van de oud-informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf dat zij op 16 mei aan Kamervoorzitter Martin Bosma hebben aangeboden. Dit verslag bevat ook het hoofdlijnenakkoord dat de fracties van PVV, VVD, NSC en BBB hebben gesloten, en een financiële bijlage. U kunt het debat vanaf 10.15 uur live volgen.

Overzicht in de plenaire zaal. Kamerleden in de bankjes van achteren in beeld, Kamerlid Geert Wilders in het midden aan het spreekgestoelte.

De fractievoorzitters Geert Wilders (PVV), Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) onderhandelden de afgelopen maanden over de vorming van een nieuw kabinet. Dit gebeurde de laatste acht weken onder begeleiding van de oud-informateurs Van Zwol en Dijkgraaf. Het hoofdlijnenakkoord dat in die periode tot stand kwam, heeft de titel 'Hoop, lef en trots' gekregen. Met het aanbieden van het eindverslag en het hoofdlijnenakkoord aan de Kamer is er formeel een einde gekomen aan de informatieronde.  

Stukken bij het eindverslag

Naar aanleiding van de regeling van werkzaamheden van 21 mei heeft Voorzitter Martin Bosma aan de oud-informateurs gevraagd om de achterliggende stukken behorende bij het eindverslag zo snel mogelijk aan de Kamer te sturen. Dit ter voorbereiding op het debat van vandaag. 

Formateur

Bij het debat op 22 mei zijn de twee oud-informateurs aanwezig. Naar verwachting wordt er in het debat een formateur aangewezen. Deze heeft de taak om een kabinet te vormen. De vier fracties adviseren in het eindverslag om Richard van Zwol aan te wijzen als formateur. Van Zwol zou dan niet de beoogd minister-president zijn, zoals wel gebruikelijk is. De Tweede Kamer besluit per stemming over de aanstelling van de formateur. 

Analyse CPB

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft een analyse gemaakt van het hoofdlijnenakkoord en op 21 mei naar de Tweede Kamer gestuurd. 

Hoorzittingen

De formateur gaat een team van ministers en staatssecretarissen samenstellen. Nieuw is dat de kandidaat-bewindspersonen eerst bij de Tweede Kamer langs gaan om zich in hoorzittingen te presenteren, voordat zij beëdigd worden door de Koning en dus ook voordat de traditionele bordesscène plaatsvindt. 

Volg live, lees meer en kijk terug