Debat over het gebruik van biometrie bij grenscontroles

De Tweede Kamer debatteert op woensdag 4 september over het gebruik van biometrie bij automatische grenscontroles. Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber komt hiervoor naar de Kamer. De vergadering is vanaf 18.45 uur live te volgen via deze website en Debat Direct. 

Dagelijks reizen veel mensen de grens over. Bij de grenscontrole wordt gecontroleerd op terrorisme, drugssmokkel, witwassen van crimineel geld, identiteitsfraude en mensensmokkel. De controles moeten ook voorkomen dat mensen illegaal de grens oversteken. Voor een goede controle is het belangrijk dat de identiteit van een reiziger goed wordt vastgesteld. Alleen dan kan worden besloten of iemand de grens over mag. 

Gezichtsherkenning

Op Schiphol wordt hiervoor het Self Service Passport Control-systeem (SSPC-systeem) gebruikt. Reizigers gaan hierbij door een poortje (e-gate) dat een gezichtsherkenning uitvoert om de identiteit te controleren. Deze gegevens mogen maximaal 24 uur worden bewaard. Er is nu geen goede basis voor het verwerken van deze bijzondere persoonsgegevens. De Kamerleden gaan met de minister in debat over een wetsvoorstel dat een grondslag moet bieden voor het gebruik van biometrie bij automatische grenscontrole. Het wetsvoorstel betekent een wijziging van de Vreemdelingenwet 2000. 

Meer informatie en volg live