Debat over gaswinningsschade in Groningen

De Tweede Kamer hield dinsdag 16 januari 2018 een plenair debat over de gaswinning in de provincie Groningen en over de aardbevingen die daarvan het gevolg. Centraal stond de discussie over een nieuw schadeprotocol voor het verhalen van de gaswinningsschade. Voor het debat kwam minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Kamer.

Verslag en terugkijken

Met een veelkleurig breiwerk van 500 vierkante meter demonstreerden Groningers op donderdag 29 juni 2017 tegen de gaswinning in Groningen bij het Tweede Kamergebouw

Aardbeving

Op maandag 8 januari 2018 werd Groningen opnieuw opgeschrikt door een aardbeving, met honderden nieuwe schademeldingen tot gevolg. In het regeerakkoord van het kabinet-Rutte III staat dat de gaswinning in Groningen met 1,5 miljard kuub wordt verlaagd naar 20 miljard kuub per jaar. Er gaan nu stemmen op om de gaswinning nog sneller te verlagen.

Schadeprotocol

In maart 2017 werd bekend dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) uit het proces voor de afwikkeling van schade door gasaardbevingen zou worden gehaald. Hierna moest er op 1 juli 2017 een nieuw schadeprotocol zijn, waarmee voor Groningers met aardbevingsschade duidelijk is hoe zij gecompenseerd kunnen worden. Dat schadeprotocol is er nog niet. Premier Rutte heeft gezegd dat het nieuwe schadeprotocol door de lange kabinetsformatie vertraging heeft opgelopen, maar dat het er voor begin februari moet zijn.

Brief

In zijn brief van vrijdag 12 januari laat minister Wiebes weten dat het kabinet “alle denkbare mogelijkheden in kaart brengt om ook al binnen deze kabinetsperiode de vraag naar Groningengas wezenlijk te kunnen verminderen”.

Zie ook:

De Tweede Kamer debatteerde ook op dinsdag 4 juli 2017 over de afhandeling van aardbevingsschade door de gaswinning in Groningen. Namens het demissionaire kabinet was minister Kamp van Economische Zaken aanwezig.