Debat over financiële plannen voor 2025

Het kabinet heeft op Prinsjesdag de Miljoenennota en rijksbegroting voor 2025 gepresenteerd. Wat vindt de Tweede Kamer daarvan? Op woensdag 2 en donderdag 3 oktober debatteren de Kamerleden over de financiële kant van de plannen. U kunt dit debat op donderdag vanaf 13.45 uur volgen via de livestream en de app Debat Direct. Het debat wordt live ondertiteld.

In vak K van de plenaire zaal zitten van links naar rechts Nora Achahbar (Toeslagen en Douane), Folkert Idsinga (Fiscaliteit en Belastingdienst) en minister van Financiën Eelco Heinen. Op de voorgrond opent Kamervoorzitter Martin Bosma de vergadering.
Kamervoorzitter Martin Bosma opent op woensdag 2 oktober de vergadering op de eerste dag van de Algemene Financiële Beschouwingen.

Het debat over de financiën wordt ook de Algemene Financiële Beschouwingen (AFB) genoemd. Deze gaan over de rijksbegroting en de Miljoenennota die het kabinet op Prinsjesdag heeft gepresenteerd. De Kamerleden gaan in debat met minister van Financiën Eelco Heinen en staatssecretarissen Folkert Idsinga (Fiscaliteit en Belastingdienst) en Nora Achahbar (Toeslagen en Douane) over de plannen

Debat over besteding belastinggeld

Het debat duurt twee dagen en begon op woensdag 2 oktober met de inbreng van Kamerleden. Zij brachten het standpunt van hun partij naar voren over de besteding van het belastinggeld volgend jaar. Op donderdag geven de bewindspersonen van Financiën hier antwoord op. Daarna volgt een tweede ronde waarin de Kamerleden moties kunnen indienen als ze willen dat er ergens meer of minder geld aan wordt besteed. Dat kan bijvoorbeeld gaan over het terugdraaien van geplande bezuinigingen. De Kamer kan voor of tegen zo'n motie stemmen.

Begrotingen van ministeries

Na de Algemene Financiële Beschouwingen volgt de behandeling van de afzonderlijke begrotingen van de ministeries. Lees meer over de stappen van de begroting, van het maken en presenteren van de begroting tot aan het terugkijken of de doelen bereikt zijn.

Volg live, kijk terug en lees meer

Begrotingscyclus uitgelegd aan de hand van een aantal pictogrammen, over bijvoorbeeld Prinsjesdag en Verantwoordingsdag.