Debat over financiële plannen voor 2024

Het demissionaire kabinet heeft op Prinsjesdag de plannen voor 2024 gepresenteerd. Wat vindt de Tweede Kamer daarvan? Op woensdag 4 en donderdag 5 oktober debatteren de Kamerleden over de financiële kant van de plannen. U kunt dit debat op donderdag vanaf 11.00 uur volgen via de livestream en de app Debat Direct.

De Miljoenennota 2024 ligt op het spreekgestoelte van Kamerleden in de plenaire zaal.

Het debat over de financiën wordt ook de Algemene Financiële Beschouwingen (AFB) genoemd. Deze gaan over de rijksbegroting en de Miljoenennota die het kabinet op Prinsjesdag heeft gepresenteerd. De Kamerleden gaan in debat met demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag. In de plannen staat onder andere dat er geld gaat naar armoedebestrijding en gelijke kansen in het onderwijs. Ook is er geld voor wonen, klimaatverandering en het leger. 

Debat over besteding belastinggeld

Het debat duurt twee dagen en begint op woensdag 4 oktober met de inbreng van Kamerleden. Zij brengen het standpunt van hun partij naar voren over de besteding van het belastinggeld volgend jaar. Op donderdag geven de demissionaire bewindspersonen van Financiën hier antwoord op. Daarna volgt een tweede ronde waarin de Kamerleden moties kunnen indienen als ze willen dat er ergens meer of minder geld aan wordt besteed. Dat kan bijvoorbeeld gaan over het terugdraaien van geplande bezuinigingen. De Kamer kan voor of tegen zo'n motie stemmen.

Begrotingen van ministeries

Na de Algemene Financiële Beschouwingen volgt de behandeling van de afzonderlijke begrotingen van de ministeries. Lees meer over de stappen van de begroting, van het maken en presenteren van de begroting tot aan het terugkijken of de doelen bereikt zijn.

Live volgen en terugkijken

Infographic begroting

Bekijk de infographic in groot formaat.

Begrotingscyclus infographic
Begrotingscyclus infographic