Debat over enquêterapport 'Blind voor mens en recht'

De Tweede Kamer debatteert op woensdag 15 januari over de reactie van het kabinet op het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening 'Blind voor mens en recht'.  Het debat is vanaf 10.15 uur live te volgen via de website en de app Debat Direct en wordt live ondertiteld. 

Op een podium de drie leden van de enquêtecommissie plus in het midden Kamervoorzitter Bosma, die van Michiel van Nispen het rapport overhandigd krijgt.
Commissievoorzitter Michiel van Nispen overhandigt het rapport ‘Blind voor mens en recht’ aan Kamervoorzitter Martin Bosma op 26 februari 2024.

Voor het debat komen Sandra Palmen, staatssecretaris van Financiën, Eddy van Hijum, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Judith Uitermark, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Teun Struycken, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, naar de Kamer. 

Achtergrond

De parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening werd ingesteld op 3 februari 2022 naar aanleiding van twee eerdere parlementaire onderzoeken naar fraudeaanpak en uitvoeringsorganisaties. Dit waren het onderzoek naar de kinderopvangtoeslagenaffaire en het onderzoek naar het functioneren van overheidsinstanties als het CBR, de Belastingdienst en het UWV. De enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening onderzocht hoe de overheid fraude bestrijdt.  

'Blind voor mens en recht'

Op 26 februari 2024 overhandigde de commissievoorzitter Michiel van Nispen het rapport 'Blind voor mens en recht' aan Kamervoorzitter Martin Bosma. De commissie had daarvoor onder andere in september en oktober 2023 openbare verhoren gehouden. In het rapport zijn de belangrijkste bevindingen, conclusies en aanbevelingen toegelicht. De hoofdconclusie zijn in het rapport uitgewerkt in zes conclusies. Vervolgens deed de commissies zes aanbevelingen.

Debatten

Daarna volgde er op 23 april een debat over het rapport tussen de Kamer en de parlementaire enquêtecommissie. Op 25 april beantwoordde de parlementaire enquêtecommissieleden de vragen van de Kamer. De regering heeft met in een reactie laten weten wat ze met de conclusies gaan doen van het rapport en welke stappen zij nu gaan ondernemen. 

Wat is een parlementaire enquête?

Een parlementaire enquête is een zwaar middel, dat de Tweede Kamer alleen gebruikt om onderzoek te doen naar heel grote problemen en schandalen. Tijdens het onderzoek kijkt de Tweede Kamer wie er verantwoordelijk waren voor zaken die fout gelopen zijn, en hoe het probleem in de toekomst kan worden voorkomen.

Getuigen onder ede

Als een enquêtecommissie getuigen oproept, zijn die verplicht om te komen. Dit geldt ook voor ministers en staatssecretarissen. De getuigen staan onder ede. Dat betekent dat ze strafbaar zijn als blijkt dat ze liegen. De verhoren zijn openbaar en duren vaak enkele weken. 

Volg live en lees meer