Debat over de dalende vaccinatiegraad

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 4 april over de dalende vaccinatiegraad onder kinderen. Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt hiervoor naar de Kamer. U kunt het debat vanaf 10.15 uur volgen via de livestream en de app Debat Direct.

De vaccinatiegraad onder baby’s en peuters daalt en lag vorig jaar juni voor de ziekte mazelen voor het eerst sinds decennia onder de 90 procent, aldus het RIVM. Ook voor de andere ziektes uit het Rijksvaccinatieprogramma is de vaccinatiegraad bij baby’s tot 2 jaar gedaald. 

Uitbraak van kinderziektes

Kinderziektes als polio, mazelen, de bof en rodehond kunnen hierdoor weer vaker voorkomen. Een uitbraak van kinderziektes kan zich vooral voordoen in gebieden waar de vaccinatiegraad lager is dan het landelijk gemiddelde. 

Gevaccineerde kinderen

Voor de coronacrisis was de dalende vaccinatiegraad ook al onderwerp van gesprek in de Kamer. D66 diende een wetsvoorstel in dat kinderopvangorganisaties de mogelijkheid moest geven voor het toelaten van uitsluitend gevaccineerde kinderen. Het voorstel kreeg geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Volg live 

Het debat is vanaf 10.15 uur te volgen via de livestream en de app Debat Direct.