Debat over alcoholslot

De Kamer debatteerde op donderdag 6 oktober 2016 over maatregelen om drankgebruik achter het stuur tegen te gaan, zoals het alcoholslot. Voor het debat kwamen minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) en minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) naar de Kamer.

Verslag

Drankgebruik in verkeer

Uit onderzoek van verkeersonderzoeksbureau SWOV blijkt dat traditionele maatregelen tegen drankgebruik in het verkeer, zoals boetes en rijontzeggingen, onvoldoende effect hebben. Dankzij het alcoholslot konden hardnekkige drankrijders hun auto alleen nog starten als zij vooraf een blaastest aflegden op een in hun voertuig ingebouwd apparaat. Maar in maart 2015 oordeelde de Raad van State dat de maatregel juridisch te ingrijpend is. Daarom besloot de regering om te stoppen met het alcoholslot.

Debat

Diverse fracties in de Kamer vinden dat het alcoholslot een goede maatregel is om drankgebruik in het verkeer tegen te gaan. In het debat met de regering moest blijken of het mogelijk is om het opleggen van een alcoholslot in het strafrecht onder te brengen. Maar in een brief aan de Kamer schreef minister Van der Steur op woensdag 5 oktober dat dit weinig meerwaarde zou hebben ten opzichte bestaande maatregelen om rijden onder invloed te bestrijden.