Kamer wil weer alcoholslot voor dronken bestuurders
6 oktober 2016, debat - Het alcoholslot moet snel terugkomen om de wegen veiliger te maken, vindt de Kamer. Minister Schultz (Infrastructuur) en minister Van der Steur (Justitie) zoeken uit wat de mogelijkheden zijn.
"Als je tegenwoordig nog met je dronken kop achter het stuur kruipt, leef je op een andere planeet". Zo vat Visser (VVD) de mening van de hele Kamer samen.
Toch vallen er jaarlijks nog 75 à 100 verkeersslachtoffers doordat mensen te veel drinken en dan achter het stuur kruipen. De politie houdt elk jaar 7.500 overtreders aan. Dat is maar een fractie van de geschatte 100.000 zware alcoholovertreders die over de Nederlandse wegen rijden.
Daarom moet het alcoholslotprogramma terugkomen, vindt Van Helvert (CDA).
Alcoholslot terug?
Het alcoholslotprogramma werd in 2015 stopgezet na uitspraken van de Hoge Raad en de Raad van State. Overtreders mogen niet dubbel gestraft worden, was de redenering: je kunt iemand niet strafrechtelijk vervolgen en ook nog eens een bestuurlijke straf als het alcoholslot opleggen. Maar Madlener (PVV) vindt het alcoholslot afschaffen ongelofelijk dom: het is "het enige middel om ernstige verkeershufters aan te pakken".
Schultz en Van der Steur zien echter allerlei bezwaren om het alcoholslot naar het strafrecht over te hevelen, zoals Visser en Van Helvert eerder in een motie bepleitten. Smaling (SP) begrijpt die bezwaren wel: het alcoholslot is makkelijk te omzeilen en gaat waarschijnlijk meer kosten, omdat strafrechters het niet altijd automatisch zullen toepassen.
Maar 5 miljoen euro voor een effectief alcoholslot is de investering meer dan waard, vindt Bisschop (SGP), alleen al vanwege het verdriet dat je daarmee kunt voorkomen. Op aandringen van de Kamer onderzoeken de ministers of het alcoholslotprogramma in een andere vorm kan terugkeren. Van Helvert: "Kom gewoon met een voorstel waarmee het wel kan".
Alternatieven voor alcoholslot
Zoek in elk geval naar effectieve en efficiënte alternatieven, zegt Belhaj (D66), want er zijn nog steeds mensen in Nederland die niet met hun eigen verslaving kunnen omgaan.
Een rijbewijs kan nu maximaal zeven maanden ongeldig worden verklaard. Maak daar vijf jaar van, stelt Visser voor. En leg drankrijders sneller een rijgeschiktheidsonderzoek op, bijvoorbeeld als ze 1,3 promille alcohol in hun bloed hebben. Nu geldt dit pas vanaf 1,8 promille.
Hoogland (PvdA) wijst op onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, die met drie suggesties komt:
-
Betere profilering van de doelgroep
-
Nieuwe preventieve maatregelen, zoals alcoholsloten via verslavingsprogramma's
-
Een bredere aanpak: betrek andere instanties die alcoholproblemen signaleren erbij
De Kamer stemt op 11 oktober over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.