De Tweede Kamer stelt Europese prioriteiten vast

Direct na het kerstreces begint de Tweede Kamer met het vaststellen van een lijst met Europese prioriteiten. De Tweede Kamer selecteert hiervoor onderwerpen uit het werkprogramma voor 2015 van de Europese Commissie.

In december 2014 maakte de Europese Commissie dit werkprogramma bekend. Aan de geselecteerde prioriteiten geeft de Tweede Kamer het komende jaar extra aandacht, bijvoorbeeld door middel van een subsidiariteitstoets of een behandelvoorbehoud.

In 2014 koos de commissie voor Infrastructuur en Milieu bijvoorbeeld het efficiƫnt gebruik van hulpbronnen en afval als prioriteit. De commissie voor Veiligheid en Justitie maakte van online auteursrechten een prioriteit. Zie ook de prioriteitenlijst van 2014.

Alle commissies van de Tweede Kamer kiezen de prioriteiten op hun eigen terrein. Deze selecties worden verzameld, waarna de prioriteitenlijst plenair wordt vastgesteld. Deze procedure zal waarschijnlijk eind februari 2015 klaar zijn. Vaste onderdelen van de selectieprocedure zijn een gesprek met de verantwoordelijk Eurocommissaris en een overleg met de minister van Buitenlandse Zaken over de prioriteiten van de Kamer.