Correctief referendum

De Tweede Kamer spreekt op woensdag 20 november over een initiatiefwetsvoorstel om het correctief referendum in te voeren en de Grondwetwijziging die hiervoor nodig is. Minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties komt hiervoor naar de Kamer. Het debat is vanaf 20.00 uur live te volgen via de website en de app Debat Direct.

Naast de roltrap in de Statenpassage van de Tweede Kamer kijkt een groep jongeren naar het kunstwerk over de Grondwet dat daar sinds eind 2023 te zien is.
Naast de roltrap in de Statenpassage van de Tweede Kamer kijkt een groep jongeren naar het kunstwerk over de Grondwet dat daar sinds eind 2023 te zien is.

Het voorstel gaat over een bindend correctief referendum. Dit houdt in dat kiezers via een referendum wetsvoorstellen, die door de Tweede en de Eerste Kamer zijn aangenomen, achteraf kunnen corrigeren. De uitslag van dit referendum is bindend. Kiezers kunnen over allerlei onderwerpen een referendum aanvragen, behalve over het Koninklijk Huis, de Grondwet, begrotingen, belastingen, internationale verdragen en rijkswetten.

Grondwetswijziging

Om de Nederlandse Grondwet te wijzigen, moet een voorstel ingediend worden. Het kabinet kan dit doen, maar een Kamerlid kan dat ook. Nadat toenmalig SP-Kamerlid Renske Leijten het initiatiefwetsvoorstel in 2022 had ingediend, is het door verschillende SP-Kamerleden verdedigd. Bij het debat van 20 november zit Michiel van Nispen in Vak K van de plenaire zaal ter verdediging. De minister is ook aanwezig, de bewindspersoon speelt een adviserende rol bij een initiatiefvoorstel.  

Lezing

Een wijziging van de Grondwet moet twee keer in de Tweede Kamer én Eerste Kamer worden behandeld. De behandeling van zo’n wetsvoorstel wordt een lezing genoemd. Er zijn dus twee lezingen nodig voordat de Grondwet kan worden gewijzigd. Tussen de twee lezingen moeten er Tweede Kamerverkiezingen zijn geweest. Bij de tweede lezing moet er in beide Kamers een tweederde meerderheid vóór het voorstel stemmen.

Grondig

Deze grondige procedure is nodig omdat in de Grondwet de belangrijkste beginselen van ons staatsbestel staan. Herziening van de Grondwet mag niet gevoelig zijn voor de 'waan van de dag'. En de aanpassing kan alleen plaatsvinden als daar een brede steun voor is.

Volg live en lees meer