Bezoekers in de Kamer tijdens ‘Rondje Rechtsstaat’

Bezoekers konden op zaterdag 3 juni tijdens een ‘Rondje Rechtsstaat’ alles te weten komen over de Grondwet. Kinderen, jongeren en volwassenen deden mee aan diverse activiteiten, zoals een speurtocht, quiz en workshops. Ze namen plaats op de publieke tribune van de plenaire zaal en leerden van alles over de Grondwet. De Grondwet van 1848 bestaat in november precies 175 jaar en vormt de basis van de Nederlandse parlementaire democratie.

Het ‘Rondje Rechtsstaat’ gaf iedereen de gelegenheid om tien instituties die de rechtsstaat vormgeven te bezoeken, kennis te maken met de professionals die daar werken en informatie te krijgen over hoe een wet tot stand komt, hoe een rechter tot zijn uitspraak komt en welke rol de verschillende instituties spelen in onze democratische rechtsstaat.

"Een van de krachtigste wetten"

“Zonder de Grondwet hebben wij hier geen vrijheid in Nederland. Geen gelijkwaardigheid, dus eigenlijk is de Grondwet een van de krachtigste wetten die voor iedereen heel belangrijk is”, aldus Nehad. Hij bezocht samen met zijn broertje de Tweede Kamer.

"Ik heb de Grondwet dagelijks bij me"

Ook Erva was bij de open dag. Zij volgt de docentenopleiding maatschappijleer en kent zelfs een aantal artikelen van de Grondwet uit haar hoofd. Erva: “De Grondwet betekent heel veel voor mij, ik heb hem ook dagelijks bij me. Ik vind het heel mooi dat het voor iedereen geldt, dat het kabinet zich er aan moet houden en dat Kamerleden hier ook op controleren. Maar ook dat wij zelf weten waar wij aan toe zijn en wat de bewindspersonen voor ons moeten doen.”

Bezoek de Kamer

Ook een bezoekje brengen aan de Tweede Kamer? Meld u hier aan. Tijdens een bezoek aan de Kamer kunt u plaatsnemen op de publieke tribune in de plenaire zaal en een kijkje nemen bij de permanente tentoonstelling. Lees meer over wat er te zien is in de Kamer.