Behandeling begrotingen Onderwijs en Algemene Zaken
De Tweede Kamer behandelt deze week de begrotingen van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Algemene Zaken (inclusief de begroting van de Koning). U kunt deze plenaire debatten volgen via de livestream en de app Debat Direct. Waarom zijn deze begrotingen niet, zoals gebruikelijk, voor 1 januari behandeld?
Het streven van kabinet en parlement is om de rijksbegroting, die op Prinsjesdag is gepresenteerd, voor 1 januari te hebben vastgesteld. Dit betekent: behandeling en een akkoord van zowel de Tweede als de Eerste Kamer. De ministeries kunnen dan in het nieuwe jaar direct beginnen met de uitvoering van het beleid.
Nieuwe Tweede Kamer
Het afgelopen najaar is dat niet met alle afzonderlijke begrotingshoofdstukken gebeurd. Dit heeft te maken met de val van het kabinet-Rutte IV in juli en de daarop volgende verkiezingen. De Tweede Kamer in oude samenstelling besloot op 21 september enkele begrotingen nog voor de Kamerverkiezingen van 22 november te behandelen, en de resterende begrotingen te laten behandelen door de Kamer in nieuwe samenstelling.
Debatten op agenda
Daarmee werd duidelijk dat de Kamer niet zoals gebruikelijk over alle begrotingen zou gaan stemmen begin december. Begrotingen die, naast Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en Algemene Zaken in de eerste helft van 2024 nog aan de orde komen zijn:
- Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking
- Defensie
- Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
- Infrastructuur en Waterstaat (met Deltafonds en Mobiliteitsfonds)
- Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Justitie en Veiligheid
Kijk terug en volg live
- U kunt het debat over de begroting van Onderwijs volgen op donderdag 18 januari vanaf 10.15 uur via de livestream of de app Debat Direct.
- Kijk het debat terug van 16 januari over de begroting van Onderwijs.
- U kunt het debat over de begroting van Algemene Zaken, inclusief begroting van de Koning, volgen op donderdag 18 januari vanaf 16.30 uur via de livestream of de app Debat Direct.