Begrotingsbijeenkomst voor Kamerleden: inzicht in de rijksuitgaven
De Tweede Kamer is medewetgever en controleert de regering. Dit geldt ook voor hoe het belastinggeld wordt verdeeld en uitgegeven. De ministers en staatssecretarissen mogen pas geld uitgeven als de Tweede en Eerste Kamer begrotingen hebben goedgekeurd. De commissie voor de Rijksuitgaven organiseerde op maandag 11 maart een bijeenkomst voor Kamerleden die willen kennismaken of bijpraten over actuele ontwikkelingen met partijen die ook een rol spelen in het begrotings- en verantwoordingsproces.
Elke politieke partij heeft andere ideeën over waaraan de overheid geld moet uitgeven. Goede kennis van het begrotings- en verantwoordingsproces stelt Kamerleden in staat hun controlerende rol ten opzichte van het kabinet uit te voeren. In aanloop naar Verantwoordingsdag en de ontvangst van de Voorjaarsnota van 2024 kunnen alle Kamerleden kennis opdoen. Zo gingen zij tijdens de begrotingsbijeenkomst in gesprek met vertegenwoordigers van diverse bij de begrotings- en verantwoordingcyclus betrokken organisaties. Dit waren het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Centraal Planbureau, het ministerie van Financiën, de Raad van State en de Algemene Rekenkamer.
Verantwoordingsdag
Op de derde woensdag in mei, dit jaar 15 mei, is het Verantwoordingsdag. Op die dag presenteert de demissionair minister van Financiën het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2023 aan de Tweede Kamer. Het Rijksjaarverslag bestaat uit alle jaarverslagen van de ministeries. Het jaarverslag laat zien wat de regering het afgelopen jaar heeft bereikt, wat daarvoor is gedaan en wat dat heeft gekost.
Voorjaarsnota
Ieder jaar stuurt het kabinet uiterlijk 1 juni de Voorjaarsnota naar de Tweede Kamer. Het kabinet heeft aangekondigd dat de Voorjaarsnota 2024 eind april zal worden aangeboden. Het kabinet geeft hierin een update van de Rijksbegroting van dit jaar, 2024. Er komt antwoord op de vragen: hoe gaat het met de uitgaven en inkomsten? Zijn er financiële meevallers of tegenvallers? En wat doet het kabinet daarmee? De Tweede Kamer gaat hierover vervolgens in debat.
Lees meer
- Lees meer over hoe belastinggeld wordt uitgegeven;
- Lees meer over het werk van de commissie voor de Rijksuitgaven;
- Lees meer over het Grote Begrotingsboek: dit biedt actuele inzichten en informatie voor Kamerleden en andere geïnteresseerden.