28 politieke partijen doen mee aan de Kamerverkiezingen
Tijdens een openbare zitting in het Tweede Kamergebouw heeft de Kiesraad op vrijdag 3 februari 2017 bekendgemaakt welke partijen deelnemen aan de verkiezingen op woensdag 15 maart. In totaal zijn 28 kandidatenlijsten geldig verklaard. Daarvan doen 16 partijen mee in alle kieskringen. Bij de Kiesraad hadden zich 31 partijen aangemeld.
Tweede Kamerverkiezingen 2017
- Blijf op de hoogte met het dossier Tweede Kamerverkiezingen van 2017.
Nummering kandidatenlijsten
De geldige kandidatenlijsten zijn als volgt genummerd:
- VVD
- PvdA
- PVV
- SP
- CDA
- D66
- ChristenUnie
- GroenLinks
- SGP
- Partij voor de Dieren
- 50PLUS
- Ondernemerspartij
- VNL Voor Nederland
- DENK
- Nieuwe Wegen
- Forum voor Democratie
- De BurgerBeweging (19 kieskringen)
- Vrijzinnige Partij (19 kieskringen)
- GeenPeil (19 kieskringen)
- Piratenpartij (19 kieskringen)
- Artikel 1 (18 kieskringen)
- Niet Stemmers (16 kieskringen)
- Libertarische Partij (16 kieskringen)
- Lokaal in de Kamer (15 kieskringen)
- JEZUS LEEFT (7 kieskringen)
- StemNL (9 kieskringen)
- Mens en Spirit / Basisinkomen Partij / V-R (Vrede & Recht) (2 kieskringen)
- Vrije Democratische Partij (2 kieskringen)
De partijen die genummerd zijn van 1 tot en met 16 doen mee in alle kieskringen. De nummers 1 tot en met 11 zijn nu al vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. Hun volgorde is bepaald op basis van het aantal stemmen tijdens de vorige verkiezingen. De volgorde van de overige partijen is bepaald op basis van het aantal kieskringen waarin ze deelnemen. Als het aantal kieskringen gelijk was, is de volgorde bepaald op basis van loting.
Meer informatie over de kandidatenlijsten en de procedure van de Kiesraad staat op de website van de Kiesraad.
31 kandidatenlijsten
31 partijen hebben op maandag 30 januari hun kandidatenlijsten ingeleverd bij de Kiesraad. Zij willen deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Op dinsdag 31 januari heeft de Kiesraad (het centraal stembureau) in een besloten zitting deze kandidatenlijsten onderzocht. Daarbij heeft de Kiesraad bij verschillende partijen verzuimen geconstateerd, zoals het ontbreken van voldoende ondersteuningsverklaringen. Deze partijen hadden nog tot vrijdag 3 februari 15.00 uur om de geconstateerde verzuimen te herstellen.
Tijdelijke schorsing
Omdat de laatste onderzoeken naar de kandidatenlijsten en de ondersteuningsverklaringen nog bezig waren, kon de Kiesraad de deelnemende partijen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017 aanvankelijk nog niet bekendmaken. Jan-Kees Wiebenga sprak tijdens de openbare zitting in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer van een 'nog niet eerder voorgekomen situatie'. Iets na 17.00 uur ging de zitting verder.