Werkwijze van de commissie
De commissie heeft een adviserende rol bij wetsvoorstellen en andere regelgevende voorstellen die de Kamer behandelt. De commissie onderzoekt welke grondwettelijke of verdragsrechtelijke normen van toepassing zijn en welke vragen een wetsvoorstel in dat kader oproept. Dat kan bijvoorbeeld gaan om de bescherming van de grondrechten van burgers, maar ook om algemene rechtsbeginselen zoals evenredigheid of institutionele uitgangspunten zoals de positie van de volksvertegenwoordiging of de gemeentelijke autonomie.
Openbaar adviesrapport
De commissie richt zich op het signaleren en eventueel toetsen van tekortkomingen in de onderbouwing van een voorstel, bijvoorbeeld indien geen uitdrukkelijke belangenafweging heeft plaatsgevonden. De commissie kijkt ook nadrukkelijk hoe de regering is omgegaan met aanbevelingen of bezwaren van de Raad van State, zodat tijdens de Kamerbehandeling gericht aandacht kan worden gevraagd voor openliggende grondrechtelijke of constitutionele vraagpunten. Haar analyse en eventuele vragen biedt de tijdelijke commissie aan in een openbaar adviesrapport aan de Kamer.
Informeren en aanjagen van constitutioneel debat
Naast de adviserende rol heeft de commissie ook een bredere informerende en aanjagende rol in de Kamer. Zo kan de commissie bijvoorbeeld handreikingen en praktische en juridische kaders opstellen voor de vaste Kamercommissies en hiervoor op gezette tijden aandacht vragen. Ook kan de commissie aanwijzingen of randvoorwaarden formuleren voor constitutionele toetsing door de Kamer. De commissie zal zo in bredere zin aandacht vragen voor (actuele) constitutionele aspecten in de Kamer.
Gevraagd en ongevraagd advies
De commissie neemt een voorstel in behandeling wanneer de vaste Kamercommissie die het voortouw heeft in de behandeling, of in voorkomende gevallen de plenaire vergadering, daartoe een verzoek doet. Verzoeken worden behandeld in de procedurevergadering van de betrokken vaste Kamercommissie, zodat de eventuele gevolgen voor de verdere behandeling in samenhang kunnen worden bezien.
Eigen initiatief
In zwaarwegende gevallen kan de commissie ook op eigen initiatief een adviesrapport over een (wets)voorstel uitbrengen. De commissie doet dit wanneer de Raad van State negatief heeft geadviseerd op basis van grondrechtelijke of andere constitutionele bezwaren.
Verzoek om adviesrapport
In alle andere gevallen kan een vaste Kamercommissie om een adviesrapport vragen. De vergaderingen van de commissie vinden in beslotenheid plaats. Zo blijft het zwaartepunt voor wetgeving bij de vaste commissies liggen. De adviezen van de commissie worden altijd openbaar.
Lees meer
- Lees meer over de taak en de werkwijze van de commissie in de brief van het Presidium aan de Kamer.