Stikstof en natuur

De Kamer debatteert regelmatig met de minister en de staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) over hoe de natuur beter in stand kan worden gehouden.

Stikstof

Een belangrijk onderdeel daarvan is het verminderen van de stikstofuitstoot. Stikstof is een geur- en kleurloos gas dat van nature voorkomt op aarde. Verbindingen met stikstof, zoals stikstofdioxiden en ammoniak, kunnen echter schadelijk zijn voor de natuur. Als er in de Tweede Kamer wordt gesproken over ‘stikstof’ gaat het over deze schadelijke verbindingen. 

In Nederland wordt veel stikstof uitgestoten, onder meer door de landbouw. Veel stikstof komt neer op de bodem en in de natuur, dit wordt stikstofdepositie genoemd. Als er te veel stikstof in de bodem of het water terecht komt, dan heeft dat schadelijke gevolgen voor de natuur. Te veel stikstof leidt tot een afname van de biodiversiteit. Dit betekent een afname van het aantal plant- en diersoorten. Dat komt doordat planten die van stikstof houden (zoals brandnetels en bramen) planten die minder stikstof nodig hebben (zoals heide en zeldzame planten in natuurgebieden) overwoekeren. En als die planten verdwijnen, verdwijnen ook de insecten (zoals vlinders en bestuivers) die van die planten leven. Europese wetten en regels schrijven voor dat de kwaliteit van de natuur in Natura 2000-gebieden in stand moet worden gehouden. Een voorbeeld hiervan is de Vogel- en Habitatrichtlijn.

Natuur en biodiversiteit

Binnen de commissie voor LVVN wordt met regelmaat gesproken over het (Nederlandse) natuurbeleid. Onderwerpen die daarbij aan bod komen variëren van agrarisch natuurbeheer tot de jacht en faunabeheer. Het soortenbeleid, en het daarbij behorende doel van het herstel en de bescherming van de biodiversiteit, komt ook aan de orde. 

Daarnaast staat het onderwerp internationaal op de kaart. Zo moet Nederland zich houden aan het Internationale Biodiversiteitsverdrag. De drie doelstellingen van het verdrag bestaan uit behoud van biologische diversiteit, het duurzaam gebruik ervan, en een eerlijke verdeling van de kosten en opbrengsten uit biodiversiteit.

Een ander onderwerp dat vaak aan bod komt is de wolf. Welke ruimte is er voor dit dier in Nederland, welke beschermingsstatus zou dit dier moeten hebben en welk leefgebied is het meest geschikt? Dit zijn vragen die zowel binnen de samenleving als de Tweede Kamer leven.