Thema's en werkwijze
De commissie voor Klimaat en Groene Groei (K&GG) controleert de wetgeving en het beleid van de minister van Klimaat en Groene Groei. De commissie gaat in het kader van haar controlerende en (mede)wetgevende taak periodiek met de minister in debat. Naast deze debatten kunnen leden van de commissie ook schriftelijke vragen stellen, moties en amendementen indienen.
Werkwijze
Kamerleden beschikken graag over de meest actuele en relevante inzichten. Die kunnen verkregen worden via stukken van de minister en via debat. Daarnaast werkt de Kamercommissie ook voortdurend aan haar eigen kennispositie. Dit doet zij door:
- het afleggen van werkbezoeken;
- het organiseren van rondetafelgesprekken;
- advies te vragen aan wetenschap, colleges van advies, planbureaus of de rekenkamer;
- extern, onafhankelijk onderzoek te (laten) doen;
- parlementair onderzoek in te stellen.
Voor de commissie voor K&GG staan twee overkoepelende thema’s centraal. Hieronder worden deze thema’s kort toegelicht.
Klimaat en energie
Klimaatverandering is een van de meest besproken onderwerpen van dit moment. Binnen het thema ‘klimaat en energie’ vallen onder andere de maatregelen van het kabinet om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland te verlagen. De manier waarop we in ons land energie opwekken, opslaan en transporteren speelt daarbij een belangrijke rol. Dit gaat niet alleen over de CO2-uitstoot, maar ook over de leveringszekerheid en de kosten. In de commissie komen verschillende energievraagstukken aan de orde. Er gaat in het bijzonder aandacht uit naar kernenergie en windenergie op land en zee.
Mijnbouw
Op diverse plekken in Nederland worden belangrijke grondstoffen, zoals olie, gas en zout, gewonnen door mijnbouw. Dat gebeurt op land en op zee. Zo wordt er onder andere olie gewonnen in Schoonebeek in Drenthe en zout onder de Waddenzee bij Harlingen. Gas wordt gewonnen in veel kleine velden, maar het meest bekend is de gaswinning in Groningen.
De commissie voor K&GG debatteert regelmatig met de minister over onderwerpen die te maken hebben met mijnbouw. Kamerleden gaan bijvoorbeeld in debat over de ontmanteling van het Groningenveld, gaswinning in de Noordzee, en de olie- en zoutwinning en de gevolgen daarvan voor verschillende regio’s in Nederland. De commissie debatteert ook over geothermie, oftewel aardwarmte: het oppompen van warm water uit diepe aardlagen.