K&GG en Europa

De Europese energiemarkt is een onderwerp dat hoog op de Brusselse agenda staat. De commissie voor Klimaat en Groene Groei (K&GG) controleert hoe Nederland zich binnen de Europese Unie (EU) opstelt in onderhandelingen over deze dossiers in de Energieraad.

Energieraad

Regelmatig spreken de bewindspersonen van de EU-lidstaten die over energie en klimaat gaan over dit beleidsterrein in Brussel. Voordat een Nederlandse minister een bijeenkomst van een Raad bijwoont, bespreekt de Kamer de Nederlandse inzet in een commissiedebat of schriftelijk overleg. De commissie voor K&GG is verantwoordelijk voor het controleren van de Nederlandse inzet in de Energieraad. In deze Raad bespreken de ministers van Klimaat en Energie het functioneren van de energiemarkten en de energievoorziening. De commissie voor K&GG neemt ook het voortouw bij de behandeling van EU-klimaatdossiers in de Kamer, waaronder bespreking van het Nederlandse standpunt. Europese klimaatdossiers worden in Brussel in de Milieuraad behandeld. De commissie voor I&W is verantwoordelijk voor het controleren van de Nederlandse inzet in deze Raad.

Europese prioriteiten voor 2024

Ieder jaar bepaalt de Kamer haar prioritaire EU-dossiers. Dit doet de Kamer op basis van de aangekondigde voorstellen uit het werkprogramma van de Europese Commissie voor dat jaar. Het zijn onderwerpen waaraan de Kamer extra aandacht wil geven. De commissie voor Economische Zaken en Klimaat heeft voor het jaar 2024 de volgende prioriteit benoemd op terrein van klimaat en energie:

Zie ook de volledige lijst met EU-prioriteiten van de Kamer, zoals voor 2024 vastgesteld.

EU-rapporteurschap 

Regelmatig stellen Kamercommissies EU-rapporteurs aan voor een nieuw EU-dossier. EU-rapporteurs zijn Kamerleden die van de Kamer de opdracht krijgen om bijvoorbeeld informatie over een EU-voorstel te verzamelen en op die manier de informatiepositie van de Kamer op dat EU-dossier versterken. Dat gebeurt ook bij de aanbeveling van de Europese Commissie voor een EU-klimaatdoelstelling voor 2040. Wytske Postma (NSC) is door de voormalige commissie voor Economische Zaken en Klimaat tot rapporteur benoemd.

Zie ook dit overzicht van alle lopende EU-rapporteurschappen in de Kamer.

Europese besluitvorming in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft verschillende instrumenten tot haar beschikking om invloed uit te oefenen op de besluitvorming in Europa. Op de pagina Tweede Kamer en Europa vindt u een toelichting op deze instrumenten: subsidiariteitstoetsing, parlementair behandelvoorbehoud, politieke dialoog met Europese Commissie en EU-rapporteurs in de Tweede Kamer. Binnen de Tweede Kamer bevordert de commissie voor Europese Zaken de controle op EU-besluitvorming door de Kamer.