Hoe wordt een wet gemaakt?

Als er een nieuwe wet nodig is, bijvoorbeeld om een probleem op te lossen, komt er eerst een wetsvoorstel. Een belangrijke taak van de Tweede Kamer is om samen met de regering wetsvoorstellen te maken. Daarnaast kan de Tweede Kamer zélf een wetsvoorstel maken. Een wetsvoorstel gaat eerst naar een commissie van de Tweede Kamer. Daarna wordt het voorstel besproken in de plenaire vergadering en stemt de Tweede Kamer erover. Tot slot moet de Eerste Kamer een wetsvoorstel goedkeuren voordat het een wet wordt.

2. Tweede Kamer - Hoe wordt een wet gemaakt met ondertiteling.mp4

Laden
00:00
00:00

  1. Een goed idee

    Als er problemen zijn in de samenleving, gaat de Tweede Kamer hiermee aan de slag. Kamerleden zorgen zelf dat ze op de hoogte zijn van wat er speelt, maar kunnen ook meldingen van problemen krijgen. Bijvoorbeeld van organisaties, burgers of de media. Een nieuwe wet kan een oplossing zijn voor zo’n probleem.

  2. Een voorstel

    Als het kabinet het met de Tweede Kamer eens is dat er een nieuwe wet moet komen, geeft het kabinet ambtenaren bij een ministerie de opdracht om de wet te schrijven. Een wet over de zorg wordt bijvoorbeeld geschreven door ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport; een wet over belastingen door ambtenaren bij het ministerie van Financiën.

  3. Naar de commissie

    Een wetsvoorstel gaat naar een commissie van de Tweede Kamer. In zo’n commissie zitten Kamerleden uit verschillende fracties die veel weten over een bepaald onderwerp. Een wetsvoorstel over de zorg gaat bijvoorbeeld naar de commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

  4. Naar de plenaire zaal

    Nadat de commissie van de Tweede Kamer het wetsvoorstel heeft beoordeeld, gaat het wetsvoorstel naar de plenaire vergadering. Deze vergadering is in de grote vergaderzaal, ook wel de plenaire zaal genoemd.

  5. Naar de Eerste Kamer en de bekendmaking

    Nadat het wetsvoorstel is behandeld in de Tweede Kamer, gaat het naar de Eerste Kamer. Net als in de Tweede Kamer, kijkt eerst een commissie naar het voorstel. Deze commissie geeft commentaar op het wetsvoorstel en kijkt vooral of de wet uitvoerbaar is. Daarna is er een debat over het wetsvoorstel en stemmen de leden van de Eerste Kamer voor of tegen de nieuwe wet.