EU rapporteurs per commissie

Kamercommissies kunnen leden benoemen tot rapporteur voor een bepaald onderwerp. Een rapporteur verdiept zich in het onderwerp en adviseert de commissie over de behandeling. Meestal benoemt een commissie twee of meer leden tot rapporteur voor een onderwerp. De rapporteurs kunnen een beroep doen op ondersteuning door de ambtenaren bij de Tweede Kamer.
Voor Europese onderwerpen bestaat het EU-rapporteurschap. Dit is een van de instrumenten die Kamercommissies kunnen inzetten om beter inzicht in en grip op de Europese besluitvorming te hebben en hun controlerende taak goed uit te voeren. Zij worden vaak voor een specifiek EU-voorstel benoemd.

Binnenlandse Zaken

Richtlijn tot vaststelling van geharmoniseerde voorschriften voor de interne markt betreffende de transparantie van namens derde landen uitgevoerde belangvertegenwoordigingsactiviteiten

Glimina Chakor (GL-PvdA) 
Sander van Waveren (NSC)

Er is besloten tot het plaatsen van een behandelvoorbehoud op het EU-voorstel. Tijdens het commissiedebat over de Richtlijn op 3 april 2024 zijn informatie-afspraken met het kabinet gemaakt over het voorstel. Hiermee werd het behandelvoorbehoud dat de commissie had geplaatst beëindigd.

European Democracy Shield

Glimina Chakor (GL-PvdA) 
Sander van Waveren (NSC)

Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp

Omnibus I/CSDDD 

Daniëlle Hirsch (GL-PvdA)
Roelien Kamminga (VVD)

Met het eerste Omnibuspakket wil de EU bestaande wetgeving op het gebied van duurzaamheid vereenvoudigen. De commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp heeft besloten de aanpassing van de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) prioriteit te geven. 

Defensie

Europese Defensie Industrie Strategie

Laurens Dassen (Volt) 
Silvio Erkens (VVD)

De Europese Commissie heeft voor het eerst een strategie voor de Europese defensie-industrie gepresenteerd. De Europese Commissie wil met de strategie en het bijbehorende investeringsprogramma bewerkstelligen dat EU-lidstaten meer gaan investeren in de Europese defensie-industrie en beter gaan samenwerken. De vaste Kamercommissie voor Defensie heeft de strategie als prioritair EU-dossier aangemerkt en de leden Dassen en Erkens aangesteld als rapporteur. 

Tijdens het rapporteurschap streven de rapporteurs de volgende doelen na:

  • Het versterken van de informatiepositie van de Kamer om beïnvloedingsmomenten optimaal te benutten.
  • Het bijdragen aan een optimale behandeling van de EU-voorstellen in de Kamer. 

Door middel van gesprekken met beleidsmakers, experts en vertegenwoordigers van andere landen willen de rapporteurs de volgende vragen beantwoorden:

  • Wat is het krachtenveld binnen en buiten Europa (EU-lidstaten, Europees Parlement, partnerlanden) ten aanzien van de voorstellen, bijvoorbeeld ten aanzien van (toekomstige) financiering en de mogelijkheden voor deelname van derde landen?
  • In hoeverre is de verwachting dat de strategie en het investeringsprogramma zullen bijdragen aan het gestelde doel, te weten het vergroten van de Europese slagkracht op het gebied van veiligheid en defensie door versterking van de Europese defensie-industrie?
    • Wat is de huidige staat van de Europese defensie-industrie en wat is de verwachte impact van de strategie en het investeringsprogramma hierop? In hoeverre draagt de strategie bij aan het tegengaan van versnippering van de Europese defensie-industrie?
  • Wat zijn de verwachte gevolgen van de strategie en het investeringsprogramma voor Nederland? Welke kansen zijn er voor de Nederlandse defensie-industrie, ook op het gebied van specialisatie?
  • Wat zijn de verwachtingen ten aanzien van de verdere ontwikkeling van het investeringsprogramma onder de nieuwe Europese Commissie / bij de vaststelling van een nieuwe EU-begroting?

Digitale Zaken

AI en kwantum

Jan Valize (PVV)
Jesse Six Dijkstra (NSC)

Het EU-rapporteurschap zal zich richten op onderstaande EU-voorstellen die op 24 januari 2024 zijn gepubliceerd en door de commissie DiZa prioritair zijn verklaard: 

  • Het voorstel voor een Verordening van de Raad tot wijziging van Verordening (EU) 2021/1173 wat betreft een EuroHPC-initiatief voor start-ups om Europees leiderschap op het gebied van betrouwbare artificiële intelligentie te stimuleren COM (2024) 29.
  • De Mededeling Stimuleren van startups en innovatie op het gebied van betrouwbare AI COM (2024) 28.

Economische Zaken

Omnibus 4/inclusief nieuwe categorie voor kleine midcaps 

Arend Kisteman (VVD)

De verschillende Omnibusvoorstellen van de Europese Commissie behandelen een aantal prioritaire sectoren. Hiermee wil de Commissie de negatieve gevolgen van de wisselwerking tussen bestaande Europese wetgeving aanpakken. Hiermee streeft de Commissie naar betere samenhang en vereenvoudiging van EU-regels. Met het vierde Omnibuspakket, dat op 21 mei 2025 wordt verwacht, zal een nieuwe categorie voor kleine midcaps met aangepaste vereisten worden opgezet. 

Europese Zaken

EU-uitbreiding

Isa Kahraman (NSC)
Thom van Campen (VVD)

Het rapporteurschap richt zich op de vraag: hoe verlopen de EU-toetredingsprocessen en welke belangen spelen hierbij een rol? Om een antwoord te krijgen op deze vraag hebben de rapporteurs in de eerste helft van 2024 verschillende gesprekken gevoerd. Tijdens een werkbezoek aan Brussel spraken de rapporteurs met vertegenwoordigers van de Europese instellingen. Verder hebben ze gesprekken gevoerd met wetenschappers, experts van denktanks en NGO’s. De rapporteurs hebben op basis van deze gesprekken kennis opgedaan over hoe de kandidaat-lidstaten het toetredingsproces doorlopen, wat de rollen van de Europese Commissie en van de lidstaten zijn in het toetredingsproces en welke politieke factoren het toetredingsproces beïnvloeden. In oktober komt het jaarlijks EU-uitbreidingsrapport van de Europese Commissie uit, met daarin de stand van zaken in de verschillende toetredingslanden. De rapporteurs hebben rondom de publicatie van dit rapport een aantal commissieactiviteiten georganiseerd. Het eindverslag is 14 maart 2025 verschenen.

EU-hervormingen

Jesse Klaver (GL-PvdA)
Laurens Dassen (Volt)

‘Als de EU wil uitbreiden, zal het zelf eerst moeten hervormen. Want een EU van 30+ lidstaten moet anders worden ingericht dan een EU van 27 lidstaten’. Deze boodschap klinkt steeds luider in Brusselse kringen en in de Europese hoofdsteden. Sinds de oorlog in Oekraïne hebben de toetredingsprocessen van bijna alle lopende aanvragen een versnelling gekregen, met Oekraïne zelf als koploper en trekker van deze ontwikkeling.

Gezien de vele actuele ontwikkelingen en het belang van tijdigheid in het formuleren van de wensen van Nederland, zijn drie rapporteurs aangesteld op het thema EU-hervormingen. 

Het mandaat is goedgekeurd tijdens de procedurevergadering op 28 maart 2024.

Over de activiteiten die tot nu toe ondernomen zijn koppelen de rapporteurs terug in een tussentijds verslag.

EU-informatievoorziening

Thom van Campen (VVD)

De doelen van het rapporteurschap zijn:

  • Het versterken van de informatiepositie van de Kamer door helder informatie te delen ten aanzien van EU-werkwijze en informatievoorziening, om zo meer gericht gebruik van de bestaande instrumenten door de Kamer te bevorderen
  • Het deelnemen aan en verzorgen van inbreng ten aanzien van transparantie en EU-informatievoorziening in interparlementaire overleggen
  • Het namens de commissie uitdragen van inhoudelijke standpunten indien de commissie of Kamer deze heeft vastgesteld
  • Het uitvoeren van het wetgevingsrapporteurschap met betrekking tot de Europawet

Het mandaat is goedgekeurd tijdens de procedurevergadering op 7 juli 2022.

De rapporteurs hebben gesprekken gevoerd met een delegatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de Europawet. Over deze gesprekken hebben zij teruggekoppeld in een tussentijds verslag.

De activiteiten onder het rapporteurschap EU-informatievoorziening hebben in 2023 met name in het teken gestaan van de aanstaande Europawet. De commissie heeft in februari 2023 besloten tot het organiseren van een drietal kennisactiviteiten, te weten een wetenschapstoets op de Europawet, een vergelijkend onderzoek naar EU-informatievoorziening in andere lidstaten, en ter presentatie van beide producten een technische briefing. Het vergelijkend onderzoek en de wetenschapstoets zijn op 18 december 2023 opgeleverd. De technische briefing is nog niet georganiseerd.

Het is aan de aanstaande rapporteurs om te overwegen de technische briefing ten uitvoer te brengen en voor een volgende procedurevergadering een voorstel te doen over verdere activiteiten in het aankomende jaar.

Rechtsstatelijke ontwikkelingen in de EU

Thom van Campen (VVD)
Isa Kahraman (NSC)

Naar aanleiding van de ontwikkelingen in onder meer Polen en Hongarije heeft de commissie zich de afgelopen jaren actief beziggehouden met bedreigingen van de rechtsstaat in EU-lidstaten.

In 2024 hebben de rapporteurs zichzelf als hoofdvraag gesteld: hoe werkt het rechtsstaatmechanisme van de Europese Unie in de praktijk? Om een antwoord te krijgen op deze vraag hebben de rapporteurs in de eerste helft van 2024 verschillende gesprekken gevoerd. Tijdens een werkbezoek aan Brussel spraken de rapporteurs met de Europese Commissie, de Europese Rekenkamer en het Europees Parlement. Verder hebben ze gesprekken gevoerd met wetenschappers, experts van denktanks en NGO’s. De rapporteurs hebben op basis van deze gesprekken kennis opgedaan over de effectiviteit van de rechtsstaatinstrumenten, mogelijke rechtsstaatshervormingen en de rol van de Kamer in het versterken van de rechtsstaat in de EU. In juli 2024 is het jaarlijkse rechtsstaatrapport van de Europese Commissie uitgekomen. De rapporteurs hebben in de tweede helft van het jaar enkele commissiebrede activiteiten georganiseerd. Het eindverslag is verschenen op 14 maart 2025. 

Implementatie van EU-wetgeving

Laurens Dassen (Volt)

De uitvoering van EU wet- en regelgeving kan onduidelijk zijn. Gemeenten en uitvoeringsinstanties lopen hier tegenaan. De rapporteurs willen via expertonderzoek achterhalen wat de oorzaken zijn van de kloof tussen beleid en uitvoering en hoe deze te verkleinen. Tijdens het rapporteurschap dat loopt tot het zomerreces van 2025 beogen de rapporteurs te spreken met experts met kennis over de rol van uitvoeringsinstanties, gesprekken met uitvoeringsinstanties en met lokale en regionale overheden.

Het mandaat is goedgekeurd tijdens de procedurevergadering op 27 juni 2024.

Financiën

Europees monetair en begrotingsbeleid 

Jeremy Mooiman (PVV)
Tom van der Lee (GL-PvdA)

De commissie heeft tijdens de gecombineerde strategische procedurevergadering van de commissies Financiën en Rijksuitgaven op 15 maart 2024 de leden Mooiman (PVV) en Van der Lee (GroenLinks-PvdA) benoemd tot rapporteurs voor het kennisthema Europees monetair en begrotingsbeleid. Tijdens dit rapporteurschap zal de nadruk liggen op de financiering van het meerjarig financieel kader (MFK) en de uitvoering van het herziene stabiliteits- en groeipact (SGP).

Infrastructuur en Waterstaat

Herziening EU-kaderrichtlijn afvalstoffen m.b.t. levensmiddelenafval en textiel

Geert Gabriëls (GroenLinks-PvdA)
Martijn Buijsse (VVD)

De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat heeft op 28 februari 2024 voor de EU-voorstellen die te maken hebben met circulaire economie het lid Gabriëls (GroenLinks-PvdA) benoemd. Op 19 februari 2025 is het lid Buijsse (VVD) als mede-rapporteur benoemd. Met elkaar werken zij aan een eindrapportage van dit rapporteurschap.

REACH-herziening: gerichte wijzigingen van Verordening (EG) nr. 1907/2006 inzake de registratie, beoordeling, autorisatie en restrictie van chemische stoffen 

Ines Kostić (PvdD) 
Marieke Koekkoek (Volt)

Op 28 februari 2024 zijn de rapporteurs benoemd de nog te agenderen herziening van de Verordening inzake de registratie, beoordeling en autorisatie en restrictie van chemische stoffen (REACH). Deze herziening is doorgeschoven naar de Europese Commissie in de nieuwe samenstelling na de verkiezingen.

Clean Industrial Deal

Gabriëls (GroenLinks-PvdA)
Buijsse (VVD)

Op 19 februari 2025 zijn bovengenoemd leden samen benoemd tot (co-)rapporteur voor de IenW-dimensie van de Clean Industrial Deal. Thijssen (GroenLinks-PvdA) is al rapporteur namens de vaste commissie voor Klimaat en Groene Groei.

Klimaat en Groene Groei

EU-klimaatdoelstelling voor 2040

Wytske Postma (NSC)

De Europese Commissie heeft op 6 februari 2024 een Mededeling over een EU-klimaatdoelstelling voor 2040 uitgebracht.

Clean Industrial Deal

Joris Thijssen (GL-PvdA)

De eerste tussenrapportage is op 12 februari 2025 gepubliceerd.

Koninkrijksrelaties

Koninkrijksrelaties en Europa

Jan Paternotte (D66)
Raoul White (GL-PvdA)

Deze leden zullen diverse gesprekken voeren om voor de commissie het overzicht te bieden op vraagstukken die binnen dit onderwerp een rol spelen. Hiermee willen zij de informatiepositie van de commissie versterken en bijdragen aan een optimale behandeling van dit thema (de relatie van het Caribisch deel van het Koninkrijk met de EU) in de Tweede Kamer.

Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur

Dierenwelzijnsverordeningen

Ines Kostić (PvdD)
Cor Pierik (BBB)

Aanleiding voor het rapporteurschap zijn de voorstellen voor een herziening van de verordening dierenwelzijn tijdens transport (COM(2023)770) en een verordening inzake het welzijn van honden en katten en hun traceerbaarheid (COM(2023)769). Daarnaast wordt onder de nieuwe Europese Commissie mogelijk ook een herziening verwacht van andere dierenwelzijnsverordeningen. Tijdens de procedurevergadering van 22 januari 2025 heeft de commissie voor LVVN ingestemd met het voorgestelde mandaat van de rapporteurs. 

GLB post-2027 

Jeanet Nijhof-Leeuw (PVV)
Laura Bromet (GL-PvdA)
Cor Pierik (BBB)

In de strategische procedurevergadering van 21 maart 2024 zijn de leden Nijhof-Leeuw, Bromet en Pierik aangewezen als rapporteurs op het GLB post 2027. Tijdens de procedurevergadering van 29 mei 2024 heeft de commissie ingestemd met het voorgestelde mandaat van de rapporteurs. Het rapporteurschap zal zich richten op de aankomende voorstellen voor het GLB (Gemeenschappelijk landbouwbeleid) voor de periode 2028-2035, die in de zomer van 2025 worden verwacht.

Evaluatie en herziening van de Nitraatrichtlijn

Thom van Campen (VVD)
Harm Holman (NSC)
Eline Vedder (CDA)

In de strategische procedurevergadering van 21 maart 2024 zijn de leden Van Campen, Holman en Vedder aangewezen als rapporteurs op de evaluatie en mogelijke herziening van de Nitraatrichtlijn. Tijdens de procedurevergadering van 24 april 2024 heeft de commissie voor LVVN ingestemd met het voorgestelde mandaat van de rapporteurs. 

Europese Verordening nieuwe genomische technieken

Wim Meulenkamp (VVD)

Het EU wetsvoorstel voor planten die met bepaalde nieuwe genomische technieken worden geproduceerd is op 5 juli 2023 gepubliceerd (COM(2023)411). Op 20 december 2023 is besloten de leden Meulenkamp en Hertzberger aan te wijzen als nieuwe rapporteurs (als gevolg van de instelling van een nieuwe commissie na de Tweede Kamerverkiezingen). Op 13 maart 2024 heeft de commissie het mandaat gegeven aan deze rapporteurs. De rapporteurs hebben op 1 februari al een notitie uitgebracht over de laatste ontwikkelingen in het Europees Parlement ten aanzien van het voorstel. De rapporteurs hebben het voornemen om een gesprek te voeren met het Europees Octrooibureau, een werkbezoek te brengen aan Brussel (al dan niet met een delegatie van de commissie voor LVVN), en een rondetafelgesprek te organiseren.

Inbreukprocedure Vogelrichtlijn

Laura Bromet (GL/PvdA)

Aanleiding voor het rapporteurschap is het besluit van de Europese Commissie van 25 juli 2024 om een inbreukprocedure tegen Nederland te starten wegens het niet in voldoende mate implementeren van de maatregelen die vereist zijn ter bescherming van de grutto (en andere weidevogelsoorten) op grond van de Vogelrichtlijn (Richtlijn 2009/147/EG). 
Tijdens de procedurevergadering van 22 januari 2025 heeft de commissie voor LVVN ingestemd met het voorgestelde mandaat van de rapporteur. Met een aangepaste mandaatnotitie is op de procedurevergadering van 26 maart 2025 ingestemd.

Volksgezondheid, Welzijn en Sport

EU geneesmiddelenwetgeving

Judith Tielen (VVD)
Wieke Paulusma (D66) 
Julian Bushoff (GroenLinks-PvdA)

Het rapporteurschap richt zich op het geneesmiddelenpakket dat gepresenteerd is naar aanleiding van de Europese farmaceutische strategie. Daarnaast wordt onderzocht of er ruimte is voor de ontwikkeling van een Critical Medicines Act. Het doel van dit rapporteurschap is om de informatiepositie van de Tweede Kamer te versterken en zo bij te dragen aan de behandeling van het geneesmiddelenpakket. De rapporteurs hebben inmiddels een tussentijds verslag uitgebracht, waarin zij verslag doen van hun gesprekken met stakeholders.

Implementatie Europese ruimte voor gezondheidsgegevens

Judith Tielen (VVD)
Wieke Paulusma (D66) 
Elke Slagt-Tichelman (GroenLinks-PvdA)

Dit rapporteurschap bouwt voort op het eerdere rapporteurschap over de Europese ruimte voor gezondheidsgegevens (EHDS) en richt zich op de implementatie van de relevante EU-wetgeving. Het doel is om te verkennen aan welke eisen de implementatie moet voldoen en tegelijkertijd de informatiepositie van de Tweede Kamer te versterken. De rapporteurs hebben een tussentijds verslag uitgebracht, waarin zij hun gesprekken met stakeholders uiteenzetten. 

Europese tabakswetgeving

Daniëlle Jansen (NSC)
Judith Tielen (VVD)

Dit rapporteurschap richt zich op de mogelijke herziening van de Europese tabakswetgeving. Het doel is om de informatiepositie van de Tweede Kamer te versterken, zodat zij beïnvloedingsmomenten optimaal kan benutten. De rapporteurs zullen gesprekken voeren met stakeholders en overheidsorganisaties om het krachtenveld in kaart te brengen. Daarnaast wordt er een wetenschappelijke analyse uitgevoerd.

Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening

Herziening Europees staatssteunkader huisvesting

Merlien Welzijn (NSC)
De rapporteur informeert over de aangekondigde herziening van de EU-staatssteunregels die meer steunmaatregelen voor huisvesting mogelijk moeten maken.