Accreditatie
Journalisten, waaronder ook fotografen, cameramensen en andere vertegenwoordigers van de media die voor hun werk in de gebouwen van de Tweede Kamer moeten zijn, kunnen via de Stafdienst Communicatie een accreditatie aanvragen. De voorwaarden voor accreditatie staan omschreven in het accreditatiebeleid.
Dagaccreditatie
De Tweede Kamer faciliteert journalisten die incidenteel verslag willen doen van (actuele) plenaire debatten en commissie-activiteiten in de Tweede Kamer of verslag willen doen van evenementen of activiteiten die door de Tweede Kamer zijn georganiseerd. De Tweede Kamer verleent alleen op dagen dat de Kamer plenair en/of in commissie vergadert of een activiteit organiseert, een dagaccreditatie; de actuele Kameragenda is een leidraad voor het toekennen van een dagaccreditatie. De dagaccreditatie is alleen geldig op de dag van uitgifte. Een journalist kan in aanmerking komen voor een dagaccreditatie als hij of zij:
- werkt voor een medium dat redactioneel onafhankelijk is. Een dagaccreditatie wordt niet verleend aan niet-journalisten, lobbyisten, consultants, of aan anderen met een nevenactiviteit die naar het oordeel van het Presidium onverenigbaar is met een dagaccreditatie als journalist. Een aanvrager mag bijvoorbeeld niet (mede) werkzaam zijn bij, of in opdracht of aansturing werken van een fractie, politieke partij of beweging;
- een opdrachtbrief aanlevert van de opdrachtgever, bijvoorbeeld de hoofdredactie of chef van de parlementaire redactie, en een geldig identiteitsbewijs toont. Aanvullend hierop kunnen freelance journalisten die in opdracht van een erkend massamedium werken, gevraagd worden om aan te tonen dat zij journalist van hoofdberoep zijn en hun inkomsten voornamelijk met journalistieke arbeid verwerven, wat moet blijken uit, naast de verklaring van de werkgever en/of opdrachtgever en een bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
- verklaart zich te houden aan de richtlijnen voor het maken van opnamen in de gebouwen van de Tweede Kamer (de “opnamerichtlijnen voor journalisten”, die gepubliceerd zijn op de website van de Tweede Kamer).
- verklaart zich te houden aan de huisregels van de Tweede Kamer. Journalisten aanwezig in de gebouwen van de Kamer, mogen de orde niet verstoren en dienen zich aan de huisregels van de Tweede Kamer te houden. Alle aanwezigen moeten in ieder geval de aanwijzingen opvolgen van de Voorzitter, de ambtenaren van de Kamer, de politie en andere toezichthoudende functionarissen.
- de dagaccreditatie ten minste 24 uur van tevoren aanvraagt door indiening van een ingevuld aanvraagformulier, tenzij dat, gelet op de actualiteit of andere bijzondere omstandigheden, niet van de aanvrager kan worden gevergd. Aanvragen die buiten deze termijn zijn ingediend, kunnen om die reden worden afgewezen.
In aanvulling op bovenstaande wordt voor een (bureau)redacteur die incidenteel in de Kamer moet zijn voor indirecte journalistiek (bijvoorbeeld voor het doen van research) onder de volgende voorwaarden op vergaderdagen (maandag tot en met donderdag) een dagaccreditatie verleend:
- de journalist is verbonden aan de redactie van een (online) dagblad, vakblad of weekblad en schrijft achtergrondartikelen of werkt voor een redactie van een bestaand radio- of televisieprogramma.
- deze (bureau)redacteur doet research naar een bepaald onderwerp of thema dat actueel is. Over dit onderwerp/thema wordt gesproken in vergaderingen van de Tweede Kamer.
- bij een toegekende dagaccreditatie voor een (bureau)redacteur mag geen (audio)visuele opnameapparatuur gebruikt worden.
De Tweede Kamer verleent geen accreditaties of andere faciliteiten voor het produceren van fictie, te weten opnames voor bv. (soap)series, reclamespots, historische documentaires, waarbij situaties worden nagespeeld met acteurs, of speelfilms.
In bijzondere omstandigheden kan besloten worden om aan een niet-journalist een dagaccreditatie te verlenen. Bij de beslissing tot het verlenen van een dagaccreditatie wordt tevens rekening gehouden met de capaciteit van en de orde in het gebouw van de Tweede Kamer en het goed functioneren van het parlement.
Een verstrekte dagaccreditatie is strikt persoonlijk en kan niet worden overgedragen aan anderen. Het is een daggeaccrediteerde journalist niet toegestaan (niet-geaccrediteerde) gasten mee te nemen.
De Tweede Kamer behoudt zich het recht voor verstrekte accreditatie te allen tijde te wijzigen of in te trekken wanneer niet (meer) aan de voorwaarden voor verstrekking van accreditatie wordt voldaan.
Zie het accreditatiebeleid voor alle voorwaarden.
Vraag hier een dagaccreditatie aan.
U vindt hier de voorbeeldtekst voor een opdrachtbrief. Wij vragen u de brief op officieel briefpapier van de redactie op te maken en te ondertekenen door een vertegenwoordiger van de eindredactie, chef parlementaire redactie of hoofdredactie. U kunt de brief als bijlage sturen naar persvoorlichting@tweedekamer.nl.
Vaste accreditatie
Een journalist kan in aanmerking komen voor vaste accreditatie als hij of zij:
- in de regel meerdere dagen per week in de Kamer aanwezig is om te berichten over de parlementaire en politieke activiteiten in de Tweede Kamer;
- werkt voor een parlementaire/politieke redactie. Een parlementaire/politieke redactie is een aparte redactie van een erkend massamedium, dat bericht over parlementaire en/of politieke activiteiten;
- werkt voor een medium dat redactioneel onafhankelijk is. Een accreditatie wordt niet verleend aan niet-journalisten, lobbyisten, consultants, of aan anderen met een nevenactiviteit die naar het oordeel van het Presidium onverenigbaar is met een vaste accreditatie als journalist. Een aanvrager mag bijvoorbeeld niet (mede) werkzaam zijn bij, of in opdracht of aansturing werken van een fractie, politieke partij of beweging;
- verklaart zich te houden aan de richtlijnen voor het maken van opnamen in de gebouwen van de Tweede Kamer (de “opnamerichtlijnen voor journalisten”, die gepubliceerd zijn op de website van de Tweede Kamer);
- verklaart zich aan de huisregels van de Tweede Kamer. Journalisten aanwezig in de gebouwen van de Kamer, mogen de orde niet verstoren en dienen zich aan de huisregels van de Tweede Kamer te houden. Alle aanwezigen moeten in ieder geval de aanwijzingen opvolgen van de Voorzitter, de ambtenaren van de Kamer, de politie en andere toezichthoudende functionarissen.
- een ingevuld aanvraagformulier inlevert met daarbij een officiële verklaring van de hoofdredactie of de chef van de parlementaire of politieke redactie en een geldig identiteitsbewijs toont. Aanvullend hierop kunnen freelancejournalisten die in opdracht van een erkend massamedium werken, gevraagd worden om aan te tonen dat zij journalist van (hoofd)beroep zijn en hun inkomsten voornamelijk met journalistieke arbeid verwerven, wat moet blijken uit - naast de verklaring van de werkgever en/of opdrachtgever- een bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
Bij de beslissing tot het verlenen van een vaste accreditatie wordt tevens rekening gehouden met de capaciteit van en de orde in het gebouw van de Tweede Kamer en het goed functioneren van het parlement.
Een verstrekte vaste accreditatie is strikt persoonlijk en kan niet worden overgedragen aan anderen. Het is een vast geaccrediteerde journalist niet toegestaan gasten journalistiek werk te laten verrichten.
Indien journalisten wisselen van werkgever moet de vaste accreditatie voor toegang tot de gebouwen van de Tweede Kamer opnieuw worden aangevraagd door de nieuwe werkgever. Ook bij een nieuwe aanvraag moet opnieuw voldaan worden aan de voorwaarden die de Tweede Kamer stelt bij het verlenen van een vaste accreditatie.
Studenten die stage gaan lopen bij een parlementaire redactie komen in aanmerking voor een vaste accreditatie voor de duur van de stage, na overleg van een opdrachtbrief van de (hoofd)redactie. Ook dient de student een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen.
Zie het accreditatiebeleid voor alle voorwaarden
Vraag hier een vaste accreditatie aan.
U vindt hier de voorbeeldtekst voor een officiële verklaring. Wij vragen u de brief op officieel briefpapier van de redactie op te maken en te ondertekenen door de chef parlementaire redactie of een vertegenwoordiger van de hoofdredactie. U kunt de brief als bijlage sturen naar persvoorlichting@tweedekamer.nl.
Praktische informatie
- Journalisten aan wie een dagaccreditatie is toegekend, kunnen gebruik maken van de ingang Bezuidenhoutseweg 67 of Prinses Irenepad 1;
- Journalisten melden zich bij een beveiligingbeambte en moeten zich kunnen legitimeren. Journalisten gaan door de detectiepoortjes. Bagage wordt gescand;
- Een medewerker van de Stafdienst Communicatie van de Tweede Kamer overhandigt de journalist de toegekende accreditatiepas;
- Journalisten aan wie een vaste accreditatie is toegekend ontvangen een persoonlijk bericht van de Beveiligingsdienst van de Tweede Kamer;
- Wanneer u vragen heeft, kunt u contact opnemen met het Persloket van de Tweede Kamer (070-3183003).