Procedurevergadering : Procedurevergadering
De vergadering is geweest
13:00 - 14:00 uur
Commissie: Buitenlandse Zaken
Bijlagen
Deelnemers
-
Voorzitter
N. Albayrak (PvdA) -
W. Hachchi (D66)
-
F.C.G.M. Timmermans (PvdA)
-
R. de Roon (PVV)
-
M. Peters (GroenLinks)
-
I.S.H. de Caluwé (VVD)
-
K.G. Ferrier (CDA)
-
H.J. Ormel (CDA)
Agendapunten
-
1
Brievenlijst
-
2
Verzoek Hay Tad Nederland tot aanbieding petitie m.b.t. Armeense genocide d.d. 24 april 2012
-
3
Gesprek met Pierre Vimont, Secretaris Generaal van EDEO, op vrijdag 13 april van 11.00 tot 12.00 uur.
Tot op heden hebben zich drie leden (Ten Broeke, Eijsink en Ferrier) aangemeld voor dit gesprek. De commissie besluit het gesprek doorgang te laten vinden.
-
4
Verzoek Ambassade van Oekraïne, namens minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, om gesprek met vaste commissie voor Buitenlandse Zaken tijdens zijn bezoek aan Nederland d.d. 4 april 2012
-
5
Verzoek Hivos, namens delegatie Syrische activisten en oppositie (SNC), om gesprek met vaste commissie voor Buitenlandse Zaken over huidige politieke situatie in Syrië d.d. 5 april 2012
-
6
Reactie op verzoek commissie inzake de achtergronden van de detentie van leden van de Palestinian Legislative Council (PLC) door Israël en in het bijzonder over de arrestatie van de voorzitter van de PLC, de heer Aziz Dweik.
Te behandelen:
Loading data -
7
Verslag van de Navo-ministeriële te Brussel van 2 en 3 februari 2012
Te behandelen:
Loading data -
8
Stand van zaken relatie Macedonië met NAVO
Te behandelen:
Loading data -
9
Meerjarige Strategische Plannen: Grote Meren-gebied en Midden-Amerika Programma
Te behandelen:
Loading data -
10
Pilot vrijheid van godsdienst en levensovertuiging en selectie nieuwe pilotlanden
Te behandelen:
Loading data -
11
Walvisjacht
Te behandelen:
Loading data -
12
Toespraak door de minister van BuZa tijdens de Genocide Prevention Conference inzake “Preventie, bescherming en vervolging”
Te behandelen:
Loading data -
13
Reactie op verzoek commissie inzake berichten over het standpunt van de EU met betrekking tot de veroordeling van geweld door Israëlische kolonisten
Te behandelen:
Loading data -
14
Regionale ontwikkelingsvisie voor West-Afrika
Te behandelen:
Loading data -
15
Schriftelijke beantwoording vragen AO Latijns-Amerika en Caribisch gebied
Te behandelen:
Loading data -
16
Aanbieding haalbaarheidsonderzoek samenwerking Nederland-Japan inzake zeldzame aardmetalen (Toezegging bij vraag nummer 168 van Kamerstuk 32852 nr. 2)
Te behandelen:
Loading data -
17
Stand van zaken tussen Sudan en Zuid-Sudan en inzet van Nederland voor een oplossing van het geweld.
Te behandelen:
Loading data -
18
Reactie op verzoek De Lange n.a.v.. een bericht in de Volkskrant van 7 maart 2012 met de titel “Hof VS stelt Shellzaak uit”
Te behandelen:
Loading data -
19
Verslag van de Informele Raad Buitenlandse Zaken (‘Gymnich’) van 9 en 10 maart 2012
Te behandelen:
Loading data -
20
Overdragen behandeling Rio+20 conferentie aan de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu
Te behandelen:
Loading data -
21
Verzoek GL om 30-leden debat over EU rapport over nederzettingenpolitiek van Israel om te zetten in AO en toevoegen aan AO EU - Israel 5 april.
Te behandelen:
Loading data -
22
Informatie betreffende behandeling in de Kamer van dossier Europees Hof Rechten van de Mens (EHRM) – Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM)
Aanleiding: Op de agenda van de procedurevergadering van de commissie Buitenlandse Zaken van 15 maart jl. stond geagendeerd de kabinetsreactie op het AIV-briefadvies “Het EVRM: beschermer van burgerlijke rechten en vrijheden?”. De commissie besloot deze kabinetsreactie te agenderen voor het Algemeen Overleg mensenrechten beleid van 11 april a.s. Voorts verzocht de commissie de staf na te gaan wat de stand van zaken is van behandeling van het EHRM-EVRM dossier in de Kamer, m.n. in de vaste commissie voor Veiligheid&Justitie.
Brief kabinet d.d. 3 oktober 2011. Naar aanleiding van verzoeken uit de vaste commissies voor Veiligheid&Justitie en Buitenlandse Zaken heeft de minister van Veiligheid&Justitie, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, de Kamer op 3 oktober 2011 een brief gestuurd houdende het kabinetsstandpunt inzake de hervormingen van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) en de toetreding van de EU tot het EVRM (Kamerstuk 32735, nr. 32).
Algemeen Overleg d.d. 1 februari 2012. De vaste commissie voor Veiligheid&Justitie heeft op 1 februari jl. een AO gevoerd met de minister van V&J over de brief van 3 oktober 2011. Voor dit AO was ook geagendeerd het briefadvies van de AIV “Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens: beschermer van burgerlijke rechten en vrijheden” van 21 november 2011. (verslag gedrukt als Kamerstuk 32317, nr. 108).
Toezegging. Tijdens dit AO heeft de minister van V&J toegezegd om de Kamer binnen drie maanden (en na het overleg met de Eerste Kamer) een brief te sturen over het overleg in het Comité van Ministers van de Raad van Europa over de versterking van de rol van het Hof, de inhoudelijke agenda, de inzet van het kabinet en de concrete onderwerpen waar Nederland het voortouw zal nemen. Voorts verzocht het lid Schouw tijdens de Regeling van 13 maart jl. om een nadere toelichting op de Nederlandse positie over de hervormingen van het EHRM m.n. inzake de griffierechten. In antwoord hierop heeft de minister van V&J de Kamer op 27 maart jl. in een brief geïnformeerd over deze kwestie en enkele andere veranderde omstandigheden in aanvulling op de brief van 3 oktober 2011.
Debat in Eerste Kamer d.d. 14 maart 2012. De Eerste Kamer heeft op 14 maart een beleidsdebat gevoerd met de ministers van V&J, Buitenlandse Zaken en BZK over de toekomst, rol en bevoegdheden van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en (de toetreding van de EU tot) het EVRM. Ten behoeve van dit debat heeft de minister van V&J de Eerste Kamer op 5 maart een brief gestuurd.
Besluit: De ministers van Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie wordt verzocht de Kamer in een brief te informeren over het kabinetsstandpunt over de door de Eerste Kamer na het debat van 14 maart jl. aangenomen motie inzake het EHRM/EVRM, mede in relatie tot eerdere uitspraken van de minister van Buitenlandse Zaken inzake dit onderwerp.
-
23
Verzoek tot plannen algemeen overleg Suriname
Te behandelen:
Loading data -
24
Voorstel omzetten Algemeen Overleg Mensenrechtenbeleid in een Nota Overleg.
Te behandelen:
Loading data -
25
Verzoek om ook het militaire aspect in het algemeen overleg van 10 april over de politieke situatie Afghanistan te behandelen.
Te behandelen:
Loading data -
26
Verzoek plannen algemeen overleg met de minister van Buitenlandse Zaken over het kabinetsstandpunt ten aanzien van de motie Pechtold over het Polen meldpunt
Te behandelen:
Loading data