Verkiezingen 2023: volg het hier
De verkiezingen voor de Tweede Kamer van 22 november 2023 komen in zicht. Op deze website ziet u de weg van stem naar zetel. Van het inkleuren van een hokje op de verkiezingsdag, tot het installeren van de nieuwe Kamerleden. Maar ook het proces wat daarop volgt. Hoe worden de nieuwe Kamerleden ontvangen? En hoe verloopt de formatie van het nieuwe kabinet? U vindt hier regelmatig updates.
De verkiezingscampagne
De campagne van de politieke partijen is volop gaande. Partijen hebben hun plannen bekend gemaakt in verkiezingsprogramma’s. Politici gaan op pad om met burgers hierover te praten. Tijdens de verkiezingscampagne maken ze reclame voor hun politieke partij. Ze leggen uit wat de partij wil en hoe ze dat voor elkaar willen krijgen. Via sociale media, op televisie, op openbare bijeenkomsten en op scholen gaan politieke leiders en andere kandidaat-Kamerleden met elkaar in debat.
Stemmen op 22 november
Op de dag van de verkiezingen mogen alle kiesgerechtigden een stem uitbrengen. Kiesgerechtigden zijn alle mensen van achttien jaar of ouder met de Nederlandse nationaliteit. De kiezer laat door te stemmen, weten welke politieke partij hij of zij in de Tweede Kamer en wellicht ook in de regering wil. De stembureaus zijn open van 7.30 tot 21.00 uur. Ook in het gebouw van de Tweede Kamer wordt een stembureau ingericht.
De nieuwe Tweede Kamer
Direct na de verkiezingen wordt duidelijk welke kandidaten zijn gekozen en hoe groot de fracties van de verschillende partijen in de nieuwe Tweede Kamer zijn. De toekenning van de laatste zetels duurt altijd enkele dagen; de Kiesraad berekent welke partijen deze toekomen. Op 6 december 2023 wordt de nieuwe Tweede Kamer beëdigd in de plenaire zaal. De nieuwe Kamerleden kiezen daarna hun Voorzitter.
Lees meer over de nieuwe Tweede Kamer.
Naar een nieuw kabinet
Op basis van de verkiezingsuitslag gaan Kamerleden, meestal de lijsttrekkers, namens hun fracties onderhandelen over de koers van een nieuw kabinet. Zij doen dit onder leiding van een informateur. De informateur gaat na welke partijen met elkaar een nieuw kabinet kunnen en willen vormen en welke problemen daarbij overwonnen moeten worden. De formateur is de man of vrouw die waarschijnlijk minister-president wordt. Bij het aantreden van een nieuw kabinet beëdigt de Koning de ministers.