Werkgroep versterking functies Tweede Kamer van start

Een werkgroep onder voorzitterschap van Kamerlid Kees van der Staaij (SGP) gaat praktische voorstellen doen waarmee de Tweede Kamer haar medewetgevende en controlerende taken beter kan uitvoeren en haar informatiepositie kan versterken. Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft de opdracht aan de werkgroep op donderdag 8 juli gegeven.

De werkgroep doet concrete voorstellen om de Kamer als medewetgever en als controleur van de overheid beter tot haar recht te laten komen. Ook verkent de werkgroep hoe de Kamer een betere informatiepositie kan krijgen, zodat de controle van het overheidsbeleid steviger wordt. Een derde vraag aan de werkgroep is hoe de betrokkenheid van burgers bij het parlementaire proces kan worden vergroot.

Concreet en praktisch

In de werkgroep hebben naast voorzitter Kees van der Staaij zitting: Renske Leijten (SP), Jaco Geurts (CDA), Caroline van der Plas (BBB), Roelien Kamminga (VVD) en Joost Sneller (D66).

Kamervoorzitter Vera Bergkamp zei bij de overhandiging van de opdracht aan de werkgroep vandaag dat zij concrete, praktische voorstellen verwacht. Uit verschillende rapporten van de afgelopen jaren zijn al voldoende adviezen en aanbevelingen naar voren gekomen. De werkgroep is gevraagd om rond het kerstreces de eerste concrete voorstellen en aanbevelingen te doen.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Meer informatie over de werkgroep en de opdracht vindt u op de website van de Tweede Kamer.

Voor vragen kunt u contact opnemen met de Stafdienst Communicatie, Anna Kodde, a.kodde@tweedekamer.nl of 06 2547 5819.